260.jpeg

اگر هميشه روياي خيره شدن در پهناي گسترده آسمان شب با استفاده از يك تلسكوپ بزرگ و قدرتمند را داشتيد، رصدخانه اروپاي جنوبي (ESO) مي تواند اين رويا را به واقعيت مبدل كند. رصدخانه مشهور اروپاي جنوبي در پارانال شيلي به مناسبت 50 سالگي تأسيس اين مركز، يك شانس عمومي براي علاقه مندان نجوم براي تبديل شدن به يك منجم افتخاري فراهم كرده است.علاقه مندان با مراجعه به سايت اين رصدخانه، هدف آسماني بعدي تلسكوپ بسيار بزرگ (VLT)‌ اين مركز در تاريخ پنجم اكتبر 2012 ميلادي (14 مهر) را انتخاب مي كنند.در صفحه رأي گيري 16 هدف شامل كهكشان هاي مختلف، خوشه هاي ستاره يي و سحابي ها در نظر گرفته شده است.جايزه اصلي برنامه پنجاهمين سالگرد شامل تأمين هزينه هاي كامل سفر به شيلي، حضور در رصدخانه اروپاي جنوبي و شركت در برنامه هاي رصدي تلسكوپ VLT‌ در كنار دانشمندان اين مركز عنوان شده است؛ همچنين هداياي نجومي ديگري به شركت كنندگان در رأي گيري اهدا مي‌شود.حداكثر زمان شركت در اين برنامه 31 آگوست (10 شهريور) اعلام شده است و علاقه مندان مي توانند به نشاني اينترنتيhttp://www.eso.org/public/vote/eso50 مراجعه كنند.



تاريخ : جمعه 20 مرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

انسان براي نيل به مقصود روحاني و كمال معنوي و سير به سوي مبدأ و ميعادگاه خويش ابزاري لازم دارد تا با تمسك به آن بندهاي تنيده به دور جان اسير در غربت غربيه و چاه ظلماني را گسسته به سوي جانان طيران نمايد، اين مفهوم و موضوع امري است كه در ساير اديان الهي نيز معمول بوده و مومنين به اديان ديگر هم براي تطهير روح از غبار نفس اعمال و رياضاتي را مرعي مي‌دارند و مركبي براي سير روحاني برمي‌گزينند.دين مبين اسلام كه بر پايه توحيد بي‌شائبه و محض بنا نهاده شده و يگانه هستي‌بخش را بي‌هيچ آلايشي مي‌نماياند، دستوراتي براي تكامل روحي ابناء بشر عرضه داشته تا عام و خاص از آن مستفيض شده و با تمسك به آن از معنويت نهفته در باطن عالم و مبدأ فياض بهره‌مند شوند، دستوراتي كه با انجام آنها روح و جسم آدمي تطهير مي‌شود و جان انسان متوجه غيب مكنون مي‌گردد و مرغ جان در قفس تن بال و پري مي‌گشايد و ياد وطن حقيقي خويش مي‌نمايد، شايد كه اين زندان بشكند و به آسمان قرب الهي طيران نمايد.يكي از اين اعمال براي تهذيب نفس، روزه است كه حق‌تعالي آن را براي مومنين وضع نموده تا با تقليل غذاي جسم، متوجه و مشتاق غذاي روح گردند و آن را طلب نموده و طعم خوش آن را بچشند، چنانچه مولوي در مثنوي شريف دعوت مي‌كند انسان‌ها تا چند روزي را امتحان كنند در صيام و دهان از غذاي مادي و جسماني ببندند تا دهاني ديگر كه خورنده غذاها و لقمه‌هاي رازآميز و معنوي است، بازگردد.

چند خوردي چرب و شيرين از طعام

امتحان كن چند روزي در صيام

در عرفان‌نامه در اين باره آمده است:

(في السماء رزقكم) [بايد] دانست كه جنبه ملكوتي غذاها، غذاي انسان است نه جنبه ناسوتي، لذا خدا فرموده كه روزي شما در آسمان است يعني در ملكوت است.آدمي با روزه‌گرفتن و تقليل خوردن و آشاميدن مشتاق اين لذايذ روحاني و ملكوتي مي‌گردد و جان وي از اين غذاها كه به تعبير عرفاني مائده‌هاي آسماني ناميده مي‌شوند، استفاده مي‌كند تا جان خود را فربه سازد.روزه باعث مي‌گردد اندكي از قواي جسمي تحليل رفته و در نتيجه منهيات نفساني كاسته مي‌گردد و در اثر اين امر قدرت روحي افزون مي‌شود و توجه به غيب و غيب‌آفرين بيشتر و عميق‌تر مي‌گردد و شايد يك معني اسارت شيطان در اين ماه همين مفهوم باشد.سخن در فضيلت روزه و ماه رمضان بسيار است و خداوند تفضلي بر مومنان در اين ماه فرموده و ايشان را به ضيافتي روحاني طلبيده تا از اين خوان گسترده به قدر تشنگي و گشنگي خويش برگيرند و توشه‌اي بچينند و از اين باغ گل برگي برگيرند و از عظمت اين ماه است كه در آن قرآن بر جان پاك پيامبر اسلام(ص) از غيب مطلق نازل شده تا شفا و رحمتي باشد بر مومنين(هو شفاء و رحمه للمومنين) و سيراب نمايد تشنگان درياي وصال حضرت دوست را، و نيز در اين ماه است شب قدر كه افضل شب‌ها ست و در اين شب است كه نه انسان به آسمان مي‌رود بلكه گويي آسمانيان به سوي زمينيان مي‌آيند و به فرموده قرآن؛ روح القدس و فرشتگان الهي بر زمين فرود مي‌آيند(تنزل الملائكه و روح فيها باذن ربهم من كل امر) و زمينيان را آسماني مي‌كنند و ناسوتيان را ملكوتي و به قول حافظ:

ساكنان حرم ستر عفاف ملكوت

با من خاك نشين باده مستانه زدند

و در اين ماه است كه فرق مبارك علي(ع) صاحب ولايت كليه و قرآن ناطق شكافته مي‌شود و قلب مومنان نيز در اين تعزيت دو نيم مي‌گردد، وجود جسماني سرحلقه فتوت در عالم از ميان مردم مي‌رود و حيات عاريتي را كه مي‌فرمودند از آب بيني بزي برايم پست‌تر است به دنياداران واگذاردند و اين است حال عاشقان در فرقت مولاي خويش كه:

در رفتن جان از بدن گويند هر نوعي سخن

من خود به چشم خويشتن ديدم كه جانم مي‌رود



تاريخ : جمعه 20 مرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

شنیده ها حاکی از آن است که نسل بعدی گلکسی نوت سامسونگ احتمالا به صفحه نمایش قابل انعطاف مجهز خواهد شد. البته قرار نیست که بتوانید موبایل تان را از وسط تا کرده و درون جیب تان بگذارید. بلکه نمایشگر قابل انعطاف احتمالا از موادی ساخته خواهد شد که مقاومت و دوام آن را هنگام ضربات و سقوط بیشتر می کنند. با یک نمایشگر قابل انعطاف، اگر اسمارت فون شما روی سنگ سقوط کند، شاید این شانس را داشته باشید که مانند قبل از سقوط، سالم باقی مانده یا آسیب بسیار کمی ببیند. اما سقوط یک اسمارت فون صفحه شیشه ای می تواند یک اتفاق وحشتناک را رقم بزند. نمایشگر نیمه منعطف می تواند تغییرات مهم دیگری همچون نازک تر شدن محصول و یا استفاده از باتری بزرگتر را هم رقم بزند.



تاريخ : جمعه 20 مرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

لنوو روز گذشته یک رقیب و جنگاور جدید را در جبهه ویندوز 8 به کارزار تبلت ها روانه کرد. این محصول جدید که ThinkPad Tablet 2 نام گرفته، از پردازنده اتم اینتل برای کار با ویندوز 8 پرو بهره گرفته و قرار است از اکتبر وارد بازار شود. به نظر می رسد که این تبلت هم یکی از محصولاتی است که هم زمان یا کمی بعد از ویندوز 8 (۲۶ اکتبر - ۵ آبان) قرار است وارد بازار شود. این تبلت که بیشتر با نگاه به کاربران حرفه ای و مشاغل طراحی شده، از یک قلم استایلوس و داک اختیاری که یک کیبرد کامل طرح تینک پد است، بهره می برد. از دیگر مشخصات این تبلت که اوایل هفته گذشته هم لو رفته بود، می توان به صفحه نمایش 10.1 اینچی با رزولوشن ۱۳۶۶ در ۷۶۸ پیکسل، اس اس دی ۶۴ گیگابایتی، رم ۲ گیگابایتی و امکان پشتیبانی از HSPA+ به صورت اختیاری اشاره کرد. البته دوربین جلو و عقب، خروجی HDMI، ان اف سی و باتری با عمر ۱۰ ساعته را هم نباید از قلم انداخت. همه این امکانات در یک جعبه جمع و جور به وزن ۵۹۰ گرم و ضخامت 9.8 میلی متر جای داده شده اند. شاید این امکانات سخت افزاری برای یک ویندوز، در مقایسه با لپ تاپ و پی سی های موجود در بازار اصلا به چشم نیایند. اما این تبلت برای کاربران و مشاغلی که امکانات ناموجود در ویندوز RT را لازم دارند، بسیار جذاب به نظر می رسد. تبلت تینک پد اولیه از یک پردازنده ARM بهره می برد و با سیستم عامل اندروید کار می کرد. اما در تبلت شماره دو تینک پد شاهد حضور یک پردازنده ۳۲ نانومتری اتم (Clover Trail) اینتل هستیم که برای استفاده در تبلت ها بهینه سازی شده است. Clover Trail را می توان از خانواده پردازنده های Medfield دانست که قبل از این شاهد حضور آن در اسمارت فون های اندرویدی همچون Xolo X900 بودیم. اما پردازنده دوم و واحد گرافیکی قدرتمند PowerVR SGX 544MP2 به این محصول نیروی مضاعفی می دهند. شاید این پردازنده های اتم از نظر قدرت پردازش و مصرف انرژی در مقایسه با ARM قوی یا ضعیف تر ظاهر شوند، اما نکته اصلی در توانایی آنها برای اجرای کد X86 بر روی گجت ها است. از نظر فروش مطمئنا این گونه گجت ها در رتبه پایین تری نسبت به موبایل های اندرویدی قرار دارند، اما با توجه به تغییر بزرگی که در دنیای تبلت های ویندوزی به وجود می آورند، در صورتی که بتوانند قیمتی رقابتی نسبت به تبلت های ویندوز RT داشته باشند، می توان به آینده آنها امیدوار بود. البته درباره این موضوع هنوز به صبر بیشتری نیاز داریم. زیرا حتی لنوو هم قیمت گذاری تینک پد تبلت ۲ خود را به آینده ای نزدیک و احتمالا بعد از قیمت گذاری سرفیس مایکروسافت موکول کرده است.



تاريخ : جمعه 20 مرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

حمله به عوامل بيماريزا در بدن بيماران، آن هم در سطح سلولي كار دشوار و بسيار حساسي است. با اين حال و به لطف بهره‌گيري از فناوري‌هايي نظير نانو، تجسم روزي كه بتوان عوامل مختلف بيماريزا را به طور هدفمند در بدن بيماران نابود كرد، چندان سخت نخواهد بود. بتازگي گروهي از محققان دانشگاه فلوريدا، نانورباتي ساخته‌اند كه به دليل برخورداري از قابليت برنامه‌ريزي براي هدف قرار دادن بيماري‌هاي مختلف، اميدواري‌هاي زيادي براي درمان بيماري‌هاي سخت و پيچيده پديدار ساخته است.آنچه محققان اين دانشگاه انجام داده‌اند، مي‌تواند گامي بلند به سوي هدف قرار دادن بيماري‌ها در سطوح سلولي تلقي شود. اين تكنيك نوين چيزي نيست جز يك ذره بسيار كوچك كه مي‌توان آن را به گونه‌اي برنامه‌ريزي كرد تا خطوط توليد ژنتيك موثر در ايجاد تغييرات پروتئيني را از كار بيندازد. به عقيده دانشمندان، اين تغييرات معمولا به شكل‌گيري بافت‌هاي بيماريزا و حتي توده‌هاي سرطاني منجر مي‌شود. محققان در بررسي‌هاي آزمايشگاهي دريافتند اين نانوربات‌ها قابليت نابودي عامل ويروسي هپاتيت C را دارند. طبيعت قابل برنامه‌ريزي اين ذره، آن را براي به كارگيري عليه بيماري‌هايي نظير سرطان و ساير عفونت‌هاي ويروسي سودمند ساخته است.دكتر چن لو از محققان اين طرح مي‌گويد: بدون شك مي‌توان اين دستاورد را فناوري منحصربه فردي دانست كه قابليت به‌كارگيري در طيف گسترده‌اي از كاربردها را دارد. نكته مهم اين كه اين ذرات يا همان نانوربات‌ها مي‌توانند هر ژني را كه مورد نظر دانشمندان است، دقيقا و بدون آسيب‌رساني به ساير بخش‌ها و بافت‌ها مورد هدف قرار دهند. موفقيت‌هايي كه تا اينجا نصيبمان شده، ما را نسبت به آينده و موثربودن اين شيوه درماني اميدوار كرده است. تمام اعضاي تيم به خاطر موفقيت‌هاي به دست آمده هيجان‌زده شده‌اند.اين فناوري درحالي ارائه شده كه طي سال‌هاي اخير به فناوري نانو و سازه‌هاي توليد شده بر مبناي اين نگرش شده است. طي پنج دهه اخير، نانوذرات به عنوان مبناي قابل اطمينان و موثر براي ارائه شيوه‌هاي نوين درماني در علم پزشكي معرفي شده است. طي اين مدت، دانشمندان زيادي روي اين ذرات و چگونگي استفاده از آنها براي تشخيص، كنترل و درمان بيماري‌هاي مختلف كار كرده‌اند. در حال حاضر نيز در گوشه و كنار جهان از فناوري‌هاي مبتني بر نانوذرات براي بررسي‌هاي درماني استفاده مي‌شود كه از آن جمله مي‌توان به بررسي‌هاي ژنتيك و همچنين تشخيص دقيق نشانگرهاي ژنتيك بيماري‌هاي مختلف اشاره كرد.اما اين پرسش مطرح است كه چرا تا اين حد به استفاده از فناوري نانو در توسعه تكنيك‌هاي درماني اشاره مي‌شود؟ پاسخ را مي‌توان در اين نكته خلاصه كرد كه در استفاده از «نانودرماني» صرفا سلول‌هاي بيمار مورد هدف قرار مي‌گيرند و هيچ آسيبي به بافت‌هاي سالم نمي‌رسد.محققان اين طرح براي اين‌كه ثابت كنند تكنيك نوين درماني‌شان چگونه عمل مي‌كند، ذره‌اي را طراحي كرده و ساخته‌اند كه ويروس هپاتيت C را در كبد مورد هدف قرار داده و مانع تكثير آن مي‌شود. عفونت هپاتيت C عامل ايجاد التهاب كبدي محسوب مي‌شود كه در نهايت مي‌تواند به فساد كبد منجر شود. اين بيماري خطرناك به وسيله خون آلوده قابل انتقال است. از اين رو محققان درخصوص به كارگيري سوزن در تزريقات و همچنين احتمال به دنيا آمدن نوزاد از مادر آلوده هشدار مي‌دهند. براساس آمارهاي منتشر شده از سوي مراكز كنترل و پيشگيري بيماري‌ها در آمريكا، در حال حاضر تنها در اين كشور بالغ بر 3 ميليون نفر به اين بيماري مبتلا هستند و سالانه 17 هزار مورد جديد نيز تشخيص داده مي‌شود. البته بايد به اين نكته توجه داشت كه بيماراني كه آلوده به چنين ويروسي هستند ممكن است سال‌هاي طولاني بي‌آن‌كه خود متوجه باشند، به زندگي روزمره‌شان ادامه دهند. با اين حال در اغلب موارد نشانه‌هايي نظير تب و ناراحتي روده‌اي و شكمي در بيماران مبتلا به اين ويروس ديده مي‌شود.درمان‌هاي فعلي كه براي غلبه بر هپاتيت C مورد استفاده قرار مي‌گيرد، شامل استفاده از داروهايي است كه سيستم تكثير اين ويروس را مورد هدف قرار مي‌دهد، اما اين درمان‌ها هيچ گاه به طور قطعي موثر نبوده به طوري كه براساس مطالعات صورت گرفته عموما تا 50 درصد بيماران مبتلا با كمك اين روش‌ها درمان مي‌شوند. البته اين روش‌ها اثرات جانبي نيز به همراه دارد كه از آن جمله مي‌توان به خستگي و حتي عصبانيت اشاره كرد. دقيقا به دليل وجود همين اثرات جانبي است كه محققان دانشگاه فلوريدا در نظر دارند از نانودرماني براي غلبه بر هپاتيت C استفاده كنند. يكي از برگ‌هاي برنده اين فناوري نوين اين است كه با برنامه‌ريزي دقيق نانو ذره و منطبق ساختن آن با ساختار ژنتيك عامل ويروسي مورد نظر، در حالي مي‌توان آن را وارد بافت سلولي آلوده كرد كه سيستم دفاعي بدن بيمار واكنشي از خود نشان ندهد.

مفهومي نوين در دنياي نانودرماني

اين سيستم جديد تخريب ويروسي (‌nanozyme)‌ داراي اسكلتي متشكل از ريزذرات طلا و سطحي با دو تركيب بيولوژيك است. بخش نخست اين تركيب بيولوژيكي، نوعي پروتئين است كه آن را آنزيم مي‌نامند. اين آنزيم قابليت تخريب mRNA ويروس را دارد. تركيب ديگر نيز مولكول بزرگي است كه ساختار ژنتيك ويروس هدف را شناسايي مي‌كند. بررسي‌هاي اوليه آزمايشگاهي نشان داده كه با به‌كارگيري اين تكنيك نوين، سطوح ويروس هپاتيت C به طور صددرصد كاهش مي‌يابد. گذشته از آن به دليل آن كه سيستم دفاعي بدن بيمار نيز تحت تأثير قرار نمي‌گيرد، جاي هيچ‌گونه نگراني درخصوص اثرات جانبي اين روش وجود نخواهد داشت. با اين حال، محققان به اين نكته اشاره مي‌كنند كه بايد آزمايش‌هاي بيشتري انجام شود تا ترديدهاي احتمالي درخصوص ايمني اين روش از بين برود. آنها نسبت به آينده اين روش نوين خوشبين هستند و حتي روزي را تصور مي‌كنند كه كل اين روش را در قالب يك قرص روانه بازار كنند. چن لو در اين باره مي‌گويد: اگر اين فناوري نوين در درمان‌هاي كلينيكي به كار گرفته شود، در آن صورت مي‌توان به ريشه‌كن شدن عفونت هپاتيت C اميدوار بود.

هپاتيت C چيست؟

هپاتيت C، بيماري كبدي خاموشي است كه امكان دارد بيمار چند سال از ابتلا به آن آگاهي نداشته باشد. با وجود اين، هپاتيت قابل درمان است و در صورت مصرف دقيق دارو تحت نظر پزشك، امكان ريشه‌كني آن وجود دارد. هپاتيت C نوعي بيماري كبدي است كه بر اثر عفونت به ويروس هپاتيت C رخ مي‌دهد. ويروس هپاتيت C در سلول‌هاي كبدي زندگي مي‌‌كند و موجب التهاب كبد مي‌شود. اين ويروس همچنين مي‌تواند موجب آسيب‌ دائمي كبد، سرطان كبد و نارسايي آن شود.بسياري از بيماران تا زماني كه دچار آسيب كبدي شوند، از بيماري خود بي‌اطلاع هستند و  اين امر ممكن است چند سال پس از آلوده شدن فرد به ويروس رخ دهد. بلافاصله پس از اين‌كه فرد به ويروس هپاتيت C آلوده شود وارد مرحله كوتاه‌مدت و ابتدايي (فاز حاد) بيماري مي‌شود. پس از اين مرحله، ويروس هپاتيت از بدن بعضي افراد به طور دائمي پاك مي‌شود و هرگز مشكل كبدي پديد نمي‌آيد، ولي حدود 85 درصد مبتلايان اين ويروس وارد فاز پيشرفته و طولاني‌مدت بيماري (هپاتيت C مزمن) مي‌‌شوند.



تاريخ : جمعه 20 مرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

در حالي كه بسياري از كشورهاي جهان با خشكسالي دست و پنجه نرم مي‌كنند، نگراني‌ها درخصوص پيامدهاي شوم اين بحران براي ساكنان زمين روز به روز بيشتر مي‌شود. هم اكنون بيش از نيمي از آمريكا با بحران خشكسالي روبه‌روست و اين درحالي است كه بسياري از كشورهاي جهان نيز با چنين وضعيتي مواجهند. در اين كشورها صنعت كشاورزي بشدت در تنگناست به طوري كه كشت برخي اقلام كشاورزي در اين مناطق عملا غيرممكن شده است، اما اراضي كشاورزي تنها يكي از قربانيان خشكسالي است.پيامدهاي شوم خشكسالي براي سلامت انسان‌ها به دغدغه اصلي دانشمندان علوم پزشكي و تغذيه تبديل شده است به طوري كه برخي از دانشمندان آن را مهم‌تر از اثرپذيري صنايع كشاورزي از خشكسالي عنوان مي‌كنند. از اين رو دانشمندان مخاطرات بالقوه خشكسالي براي سلامت انسان‌ها را در هفت‌بند مجزا تشريح كرده‌اند.

آب و هواي بد: به عقيده دانشمندان وقوع خشكسالي و تداوم آن از كيفيت هواي تنفسي مي‌كاهد. اين وضع زماني نگران‌كننده‌تر مي‌شود كه صحبت از افرادي با شرايط خاص جسماني است. در طول يك دوره خشكسالي، خاك منطقه خشك‌شده و همزمان امكان آتش‌سوزي‌هاي جنگلي نيز افزايش مي‌يابد. در نتيجه حجم ذرات آلاينده معلق در هوا نيز تا حد زيادي افزايش پيدا مي‌كند. اين ذرات موجب مي‌شوند مجاري تنفسي افراد ملتهب شده و همچنين وضعيت بيماري مبتلايان به مشكلات تنفسي از جمله مبتلايان به آسم و تنگي نفس نيز تشديد شود. نكته مهم ديگر اين است كه تنفس هواي مملو از ذرات معلق و در كل هواي بي‌كيفيت، خطر ابتلا به عفونت‌هاي تنفسي را افزايش مي‌دهد. التهاب ريه كه عامل باكتريايي دارد از جمله پيامدهاي نگران‌كننده تنفس هواي مملو از ذرات آلاينده است.

تب دره: يكي از نتايج شوم خشكسالي، افزايش احتمال ابتلاي افراد به نوعي بيماري قارچي عفوني موسوم به كوكسيديومايكوزيس (Coccidioidomycosis) يا تب دره است. اين بيماري قارچي ناشي از گونه‌هاي Coccidioides است. اين موجودات در خاك مناطق نسبتا كم آب از جمله جنوب غرب آمريكا و بخش‌هايي از مكزيك زندگي مي‌كنند. افرادي كه معمولا فعاليتشان به گونه‌اي است كه ناچار در معرض گرد و غبار و خاك آلوده به قارچ قرار دارند (مانند ساخت‌وساز، كشاورزي، آموزش‌هاي نظامي و اكتشافات باستان‌شناسي) بيش از ساير افراد در معرض ابتلا به اين بيماري قرار دارند. اين بيماري به واسطه استنشاق هاگ قارچ نهفته در خاك و وارد شدن آنها به ريه آغاز مي‌شود. از مهم‌ترين عوارض اين بيماري مي‌توان به سرفه، تب، كاهش وزن، خستگي، احساس درد در ماهيچه‌ها و قفسه سينه و حتي كهير اشاره كرد.

پيامدهاي شوم خشكسالي براي سلامت انسان‌ها دغدغه اصلي دانشمندان علوم پزشكي است و دانشمندان آن را مهم‌تر از اثرپذيري صنايع كشاورزي از خشكسالي عنوان مي‌كنند

دستان هميشه آلوده: در مناطق خشك و بويژه در دوراني‌ كه خشكسالي تداوم دارد، افراد به صورت ناخودآگاه عادت به استفاده كم از آب پيدا مي‌كنند. از اين‌رو مردمي كه در اين مناطق زندگي مي‌كنند كمتر از ساير افراد دست و صورت و در كل بدن خود را مي‌شويند و براي حفاظت از منابع محدود آب تا آنجا كه بتوانند از استفاده از اين ماده ارزشمند خودداري مي‌كنند. اين نگرش نگران كننده ممكن است به افزايش احتمال ابتلا به بيماري‌هاي عفوني منجر شود كه از جمله آنها مي‌توان به مشكلات حاد تنفسي و بيماري‌هاي روده‌اي اشاره كرد. كارشناسان امور تغذيه به اين نكته مهم اشاره مي‌كنند كه گرچه در مناطق خشك و مستعد وقوع خشكسالي، حفاظت از منابع آبي و صرفه جويي در مصرف آب اهميت زيادي دارد، اما اين ضرورت نبايد افراد را در وضعي قرار دهد كه استفاده‌نكردن از آب را به حفظ سلامت و بهداشت روزمره ترجيح دهند. يكي از اقدامات مؤثري كه در اين مناطق مي‌توان انجام داد، استفاده از شيرهاي كم فشار است. استفاده از اين شيرها نه‌تنها موجب صرفه‌جويي در مصرف آب مي‌شود، بلكه افراد مي‌توانند امور بهداشتي خود را نيز بدون هيچ‌گونه دغدغه‌اي انجام دهند.

اثرات روحي و رواني: افراد ساكن در مناطقي كه همواره در معرض خشكسالي يا كم‌‌آبي مداوم قرار دارند، با مشكلات ديگري غير از بهداشت فردي نيز روبه‌رو هستند. افرادي نظير كشاورزان و باغبان‌ها كه گذران زندگي‌شان ارتباط تنگاتنگي با كشاورزي و وجود منابع آبي دارد، همواره نسبت به وقوع خشكسالي نگرانند. همين نگراني، ناراحتي‌هاي عصبي و رفتاري زيادي را براي آنها به همراه دارد. كارشناسان به استرس‌هاي اقتصادي ناشي از تداوم خشكسالي‌ها نيز اشاره مي‌كنند. همچنين در برخي موارد افسردگي به سراغ اين دسته از افراد مي‌آيد كه حتي مي‌تواند در مواردي خاص به خودكشي نيز بينجامد. مطالعاتي در اين خصوص انجام شده كه نشان مي‌دهد، نرخ خودكشي ميان كشاورزان و باغداران در دوراني كه خشكسالي تداوم دارد افزايش پيدا مي‌كند.

تغذيه ناسالم: كاهش قابل توجه بارش‌ها در دوران‌ خشكسالي، نتايج شومي براي اين مناطق به همراه دارد. در چنين شرايطي، پرورش محصولات كشاورزي و باغي محدودتر مي‌شود. در صورتي كه اين شرايط ادامه پيدا كند، شاهد وضع خطرناك تري هستيم و آن چيزي نيست جز هجوم حشرات موذي و آسيب‌رسان به اراضي تحت كشت. معمولا در چنين مواقعي هزينه تمام‌شده محصولات كشاورزي نيز افزايش قابل توجهي پيدا مي‌كند و در‌عين‌حال برخي اقلام كشاورزي كمياب مي‌شود. برآيند چنين شرايطي بحران تازه‌اي به نام سوءتغذيه را به همراه خواهد داشت. در دوران‌ خشكسالي، كشاورزان از شيوه‌هاي گوناگوني براي تأمين آب مورد نياز اراضي كشاورزي استفاده مي‌كنند كه از آن جمله مي‌توان به استفاده از آب بازيافتي اشاره كرد؛ البته اين كار مشكل خاصي به همراه ندارد، اما اگر اين آب بدرستي و با رعايت تمام نكات بهداشتي بازيافت نشده باشد، مي‌تواند به آلوده‌شدن محصولات كشاورزي به عوامل ميكروبي خطرناك نظير E. coli منجر شود.

ابتلا به بيماري‌هاي ناشي از پشه‌هاي ناقل: در مناطقي كه خشكسالي براي مدت نسبتا زيادي تداوم پيدا مي‌كند، عرصه براي فعاليت حشرات و پشه‌ها مهيا مي‌شود. ويروس نيل غربي براي بسياري از مردم شناخته شده است. اين ويروس به وسيله پشه‌ها انتقال پيدا مي‌كند كه اين خود ارتباط مستقيمي با خشكسالي دارد. در چنين مواقعي حوضه‌هاي آبي تا حد چشمگيري تحليل مي‌روند كه در نتيجه آب بتدريج راكد مي‌شود. آب راكد نيز مكان بسيار مناسبي براي فعاليت و ازدياد پشه‌ها به شمار مي‌آيد. به عقيده كارشناسان، تداوم خشكسالي‌ها مي‌تواند به تغيير رفتار پشه‌ها و در نتيجه گسترش بيماري‌هاي عفوني بينجامد.

جراحات ناخواسته در سفرهاي تفريحي: پايين آمدن سطح آب در مناطقي كه دچار خشكسالي شده‌اند و در عين‌حال پذيراي گردشگران و علاقه‌مندان به تفريح در مناطق آبي هستند، خطرات خاص خود را به همراه دارد. گردشگراني كه براي تفريح و سرگرمي وارد حوضچه‌هاي آبي مي‌شوند، بشدت در معرض جراحات ناخواسته قرار دارند. افرادي كه وارد گودال‌هاي آبي مي‌شوند، از وضع بستر آنها هيچ اطلاعي ندارند و همين مسأله مي‌تواند خطرات زيادي از جمله گزيدگي و خراشيدگي پوست را براي آنها به همراه داشته باشد.



تاريخ : جمعه 20 مرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

فنجاني از آب را داخل مايكروويو قرار مي‌دهيد و پس از 45 ثانيه آن را خارج مي‌كنيد. بدنه فنجان بسيار داغ شده، اما آب درون فنجان آنقدر گرم نشده كه بتوانيد يك بسته پودر قهوه فوري يا نسكافه را در آن حل كنيد. چه عاملي موجب مي‌شود افزايش دماي بدنه فنجان، بيشتر از افزايش دماي آب درون فنجان باشد؟ مايكروويو براي افزايش دماي مواد غذايي و مايعات مختلف از امواج الكترومغناطيسي ـ كه طول موج كوتاه و انرژي زيادي دارند ـ استفاده مي‌كند.اين دستگاه با استفاده از تابش امواج الكترومغناطيسي، مولكول‌هاي آب موجود در موادغذايي و مايعات مختلفي را كه در آن قرار مي‌دهيد، به حركت در مي‌آورد و موجب افزايش دماي آنها مي‌شود، اما اغلب ظرفي كه محتوي غذا يا نوشيدني است، در مقايسه سهم بيشتري از امواج را به خود جذب مي‌كند و به همين علت به‌رغم اين‌كه بدنه و دسته فنجان بشدت گرم شده، آبي كه داخل آن ريخته‌ايد، به قدر كافي گرم نشده است. مي‌توان گفت، در رقابت براي جذب امواج الكترومغناطيسي منتشر شده، مولكول‌هاي فنجان از مولكول‌هاي آبي كه در آن ريخته‌ايد، پيشي مي‌گيرند.به گفته پروفسور لن هانتر، استاد دانشگاه ليدز اين پديده ناشي از تجمع انرژي ريزموج‌ها يا امواج الكترومغناطيسي در اثر رزونانس يا انعكاس انرژي مغناطيسي اين امواج پس از برخورد به بدنه ظروف است. آنچه در اينجا اتفاق مي‌افتد، مشابه حركت يك آونگ است. اگر آونگ با نيروي نسبتا ثابتي تحت فشار قرار گيرد يا نيروي ثابتي بر آن وارد شود، با اندكي افزايش نيرو، ارتفاع آن به ميزان قابل توجهي افزايش مي‌يابد. امواج الكترومغناطيسي نيز ماهيتي مشابه آونگ دارند. اگر اين امواج با مولكول‌هايي مانند مولكول‌هاي تشكيل دهنده ساختار بدنه يا دسته فنجان يا ليوان چايخوري ـ‌ كه هم اندازه و از يك جنس هستند ـ برخورد كنند، در اثر پديده رزونانس مغناطيسي تشديد مي‌شوند و به همين علت انرژي حاصل از تابش اين امواج در بدنه فنجان متمركز مي‌شود و تنها تعداد محدودي از امواج مي‌توانند از بدنه فرار كرده، خود را به سلول‌هاي تشكيل‌دهنده ساختار مايع درون ظرف برسانند. براي اين‌كه بتوانيد آب درون فنجان را به اندازه كافي گرم كنيد، به ناچار دماي دسته و بدنه فنجان بيشتر مي‌شود تا جايي كه شايد نتوانيد بدون استفاده از يك پوشش محافظ، آن را از مايكروويو خارج كنيد. همان‌طوركه گفته شد، ظرفي كه مواد غذايي يا مايعات را داخل آن قرار مي‌دهيد، همچون مانع عمل كرده، نمي‌گذارد امواج به محتويات داخل ظرف منتقل ‌شود و به اين ترتيب سهم بيشتري از انرژي موجود در محيط را از آن خود ساخته، بيشتر گرم مي‌شود.


تاريخ : جمعه 20 مرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

امروزه محصولات غيراستاندارد آرايشي از طريق ماهواره يا تبليغات اينترنتي به صورت اغراق‌آميز و غيرواقعي به مردم معرفي مي‌شوند؛ محصولاتي كه پس از مصرف آن، اگر شخص دچار عارضه‌ شود، هيچ گونه امكان پيگيري درماني نخواهد داشت. جدا از اين محصولات، گاهي حتي محصولات معروف و استاندارد هم براي بعضي افراد حساسيت‌زا هستند و عوارضي به همراه دارند.گاهي هم شخص با افراط در استفاده از اين مواد آرايشي، باعث پديد آمدن عفونت و حساسيت‌ پوستي مي‌شود. براي اطلاع بيشتر از عوارض و مشكلات مصرف اين نوع محصولات گفت و گويي با دكتر رضا رباطي،متخصص بيماري‌هاي پوست ومو و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي انجام داده‌ايم كه مي‌خوانيد.

استفاده از لوازم آرايشي نامرغوب باعث پديد آمدن چه عوارضي مي‌شود؟

استفاده از لوازم آرايشي نامرغوب و حتي عالي و مرغوب ممكن است، عوارضي در پي داشته باشد. مهم‌ترين عوارض ناشي از مصرف اين مواد، ايجاد حساسيت، جوش‌ و عفونت‌ خاص پوستي است. معمولا حساسيت‌ ناشي از مصرف اين لوازم آرايشي در برخي نواحي پوستي شايع تر است.يكي از شايع ترين حساسيت‌ها مربوط به نواحي دور چشم است كه اغلب با خشكي پوست، پوسته پوسته شدن،ورم،خارش و قرمزي پوست تظاهر پيدا مي‌كند. اغلب مواد آرايشي، حالت پوشاننده و تركيبات جوش‌زا دارند كه باعث بسته شدن منافذ عادي پوست مي‌شود. به همين دليل استفاده از مواد آرايشي، موجب پديد آمدن آكنه و جوش‌هاي زير پوستي مي‌شود و استفاده از مواد آرايشي چرب براي افرادي كه پوست چرب دارند، توصيه نمي‌شود، اما چنانچه اين افراد قصد آرايش كردن دارند، بايد از لوازم آرايشي كم چرب استفاده كنند.عفونت‌هاي چشمي هم يكي ديگر از عوارض استفاده از مواد آرايشي است. در اين نوع، عفونت‌هاي خطرناك باكتريايي عمدتا به وسيله ريمل به چشم انتقال داده مي‌شود. به همين دليل توصيه مي‌شود فرآورده‌هاي آرايشي دور چشم فقط براي يك نفر استفاده شود و به علت تراكم باكتري داخل آن سه ماه پس از مصرف به دور انداخته شود، چراكه امكان آلودگي ريمل بعد از اين مدت زياد مي‌شود.

گاهي اوقات شنيده مي‌شود كه استفاده از رژلب براي خانم‌هاي باردار به دليل تاثير سرب اين مواد روي رشد جنين، ممنوع است، آيا واقعا استفاده از رژلب در اين ايام براي خانم‌هاي باردار توصيه نمي‌شود؟

در حال حاضر، حساسيت پوستي از شايع‌ترين عوارض استفاده از رژلب‌هاست، بويژه رژلب‌هايي كه داراي رنگ قرمز هستند.امروزه مواد حاوي سرب كمتر در ساخت رژلب استفاده مي‌شود و اظهار اين‌كه مواد تركيبي رژلب باعث تداخل رشد جنين مي‌شود، بعيد به نظر مي‌رسد، اما بهتر است طي بارداري تا حد امكان از اين مواد كمتر استفاده كرد.

ابتلا به جنون گاوي از طريق برخي مواد آرايشي خارجي هم موضوع بحث‌انگيزي است كه در برخي از رسانه‌ها به آن پرداخته شده است، صحت و سقم اين مطلب تا چه ميزان است؟

شبه ويروس (پريون) جنون گاوي اغلب به صورت خوراكي يا آسيب‌هاي جلدي ـ مخاطي انتقال پيدا مي‌كند، بنابراين از نظر موضعي امكان سرايت اين پريون بعيد به نظر مي‌رسد، اما شايد از نظر تئوريك امكان انتقال اين ويروس به خاطر مواد برخي كرم‌هاي آرايشي كه منشأ حيواني دارند، در صورت بلع اتفاقي وجود داشته باشد.

يكي از مباحث داغي كه در سال‌هاي اخير مطرح است، امكان انتقال ويروس ايدز و هپاتيت از طريق لوازم آرايشي است، آيا چنين ادعايي صحت دارد؟

بيماري‌هايي مانند ايدز و هپاتيت اغلب به واسطه انتشار خوني از فرد بيمار به فرد سالم سرايت پيدا مي‌كنند. ويروس اين‌گونه بيماري‌ها در محيط خارج از بدن، زنده و پايدار نيستند، به همين دليل انتقال اين بيماري از طريق اين فرآورده‌ها يك باور غلط است، مگر اين‌كه فرد مبتلا و فرد سالم در يك فاصله زماني كوتاه از يك لوازم آرايشي مشترك استفاده كنند.

عطرها چطور باعث پديد آمدن حساسيت‌هاي پوستي مي‌شوند؟

امكان ايجاد حساسيت به وسيله عطرها هم وجود دارد. به همين دليل گاهي ديده مي‌شود در نواحي مورد استفاده از عطرها مانند زير بغل و پشت گردن ضايعاتي مانند قرمزي، خارش و پوسته پوسته شدن پوست ديده مي‌شود، بنابراين توصيه مي‌شود افرادي كه زمينه ابتلا به حساسيت پوستي دارند از مصرف اين نوع عطر‌ها خودداري كنند؛ معمولا اين حساسيت‌ها با درمان دارويي برطرف مي‌شوند، اما به محض استفاده مجدد، بار ديگر در فرد حساسيت ايجاد مي‌شود.

برخي خانم‌ها اقدام به كاشت ناخن مي‌كنند يا لاك مي‌زنند، اصولا استفاده نادرست و نامتعادل از اين لوازم چه عوارض پوستي را به همراه دارد؟

گاهي استفاده از برخي لاك‌ها و فرآورده‌هايي كه بويژه براي چسباندن ناخن مصنوعي مورد استفاده قرار مي‌گيرد، باعث حساسيت پوستي نظير خشكي پوست، ورم، خارش شديد، قرمزي پوست، جدا شدن صفحه ناخن از بستر و ايجاد شكاف در زير ناخن مي‌شود. عامل ايجاد شكاف در زير ناخن مي‌تواند زمينه‌ساز عفونت‌هاي قارچي باشد. معمولا قارچ‌هاي پوستي به شكل‌هاي مختلف ظاهر مي‌شوند. گاهي اوقات ممكن است صفحه ناخن كدر يا دو رنگ شود يا به علت رشد ميكروب زير ناخن به رنگ سبز درآيد. همچنين ممكن است عوارضي هم متوجه اعصاب ناحيه ناخن شود و با علائمي همچون درد، سوزش و گز گز كردن تظاهر پيدا كند. نكته مورد توجه اين است كه الزاما اين حساسيت‌ها تنها روي اين ناحيه ايجاد نمي‌شود و ممكن است با تماس دست روي صورت بويژه ناحيه چشم، باعث پديد آمدن حساسيت آن نواحي شود.

شايد براي خيلي از افرادي كه از رنگ موي طبيعي يا شيميايي استفاده مي‌كنند، دانستن اين‌كه رنگ مو چقدر در ايجاد حساسيت‌هاي پوستي دخيل است، جالب باشد. لطفا در اين خصوص هم توضيحاتي بفرماييد.

معمولا استفاده از رنگ مو‌ باعث ريزش مو نمي‌شود، اما ممكن است باعث ايجاد حساسيت‌ پوستي شود و با علائمي نظير تغيير حالت و خشكي مو بروز پيدا كند. گاهي اوقات هم ديده شده كه بسياري از افراد نسبت به خود رنگ مو ـ چه گياهي كه پايداري كمتري دارد چه رنگ موي شيميايي كه پايداري بيشتري دارد ـ حساسيت نشان دهند و عوارضي مانند خارش، پوسته پوسته شدن پوست هم در اين افراد ديده شود. در مواردي هم، زخم‌هاي شديد روي پوست خانم‌هايي كه از دكلره استفاده مي‌كنند، ديده مي‌شود. علاوه بر اين موارد، گاهي ديده شده كه حتي پوست پيشاني برخي از افراد نسبت به اين مواد آرايشي واكنش نشان مي‌دهد و همراه با پديد آمدن عوارضي در اين ناحيه است.

در پايان چه توصيه‌اي براي كساني كه از لوازم آرايشي استفاده مي‌كنند، داريد؟

براي پيشگيري از ايجاد عوارض پوستي يك‌سري احتياط‌ها مانند رعايت تعادل در استفاده از مواد آرايشي لازم است. يكي ديگر از مواردي كه افراد بايد توجه زيادي به آن داشته باشند، اين است كه بايد از مواد آرايشي با برند مشخص و مارك‌هاي معتبر داخلي و خارجي استفاده كنند. هنگام خريد محصولات هم حتما به برچسب استاندارد وزارت بهداشت توجه داشته باشند و از خريد هرگونه لوازم آرايشي با اسم‌هاي تقلبي كه اغلب به صورت قاچاق وارد ايران مي‌شود، پرهيز كنند. همچنين افرادي كه اغلب عادت به آرايش‌هاي غليظ دارند، بايد هر شب قبل از خواب صورت خود را بخوبي شست‌و‌شو دهند.



تاريخ : جمعه 20 مرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

فصل تابستان زمان مناسبي است براي گشت و گذار در طبيعت يا رفتن به مسافرت، چراكه مدارس و دانشگاه‌ها تعطيل است و زمان خوبي است براي استراحت و تجديد قواي فكري و جسمي بخصوص براي بچه‌ها. در اين ميان خيلي‌ها ترجيح مي‌دهند از اين فرصت خوب استفاده كنند و به ورزش بپردازند، از گل كوچك در زمين‌هاي خاكي و كوچه پس‌كوچه‌ها كه هزينه‌اي ندارد گرفته تا ورزش‌هاي گرانقيمت‌تر مانند شنا و بدمينتون. بالاخره هر كسي براي روزهاي تابستان ممكن است برنامه‌ريزي داشته باشد تا بيشتر از روزهاي بلند و طبيعت زيبا استفاده كند، اما اگر به برخي نكات ايمني در اين فصل گرم سال توجه نشود، هر كسي مي‌تواند با خطرات و بيماري‌هايي مانند مسموميت غذايي، بيماري‌هاي گوارشي و... مواجه شود.يكي از بيماري‌هاي مربوط به فصل گرم سال، گرمازدگي است كه چنانچه جدي گرفته نشود، مي‌تواند دردسرآفرين شود. گرمازدگي بخصوص براي مسافراني كه به شهرهاي جنوبي كشورسفر كرده‌اند و به آب و هواي اين مناطق عادت ندارند و بيشتر از همه براي گروه‌هاي سني پرخطر و بيماران خاص و همچنين افرادي كه در محيط سر باز به كار و فعاليت يا ورزش مي‌پردازند زياد مشاهده مي‌شود و بخش عمده‌اي از مراجعه‌كنندگان اورژانس‌ها را در تابستان، افراد گرمازده تشكيل مي‌دهند.به افزايش دماي بدن بالاتر از 38 درجه، به شرطي كه ناشي از عفونت نباشد، يعني به علت غيرعفوني هايپوترمي يا گرمازدگي مي‌گويند. شايع‌ترين علت گرمازدگي افزايش فعاليت بدني در محيط گرم است، زيرا گرماي ناشي از متابوليسم داخلي بدن به دليل گرم بودن محيط اطراف نمي‌تواند از بدن خارج شود؛ در نتيجه دماي بدن از حد طبيعي (38ـ36) بالاتر مي‌رود و گرمازدگي ايجاد مي‌شود؛ البته خداوند بدن انسان را چنان حساب شده و دقيق آفريده كه قادر است در برابر هرگونه شرايط نامطلوب از خود واكنش نشان دهد و در جهت بهبود و اصلاح شرايط حركت كند.به طور مثال، براي تنظيم درجه حرارت بدن مكانيسم‌هايي وجود دارد كه باعث تنظيم درجه حرارت بدن مي‌شود. در هيپوتالاموس، مركزي وجود دارد كه درجه حرارت بدن را كنترل مي‌كند و با توجه به ميزان افزايش درجه حرارت بدن، مكانيسم‌هاي متفاوتي را براي تنظيم درجه حرارت به كار مي‌گيرد. يكي از اين مكانيسم‌ها رادياسيون حرارت يا انتقال حرارت به صورت تشعشع است؛ در شرايطي كه محيط اطراف خنك‌تر از بدن باشد، حرارت اضافي از اين طريق به محيط صادر مي‌شود و به اين صورت درجه حرارت بدن كنترل مي‌شود.از ديگر مكانيسم‌ها مي‌توان به مكانيسم تبخير اشاره كرد؛ در اين روش غدد عرقي كه در پوست وجود دارد، مقداري از آب خود را به سطح پوست منتقل مي‌كند و اين آب با جذب گرماي بدن، به شكل بخار درمي‌آيد و عملا به اين طريق دماي بدن كاهش مي‌يابد. مكانيسم تشعشع در شرايطي مي‌تواند به كاهش دماي بدن كمك كند كه دماي محيط كمتر از دماي بدن باشد. بنابراين در فصل تابستان كه دماي هوا بالاتر از 38 درجه است، اين مكانيسم نمي‌تواند كمكي به افراد در معرض گرما بكند.اختلال در ايجاد عرق از موارد ديگري است كه شرايط را براي گرمازدگي فراهم مي‌كند. اختلال در تعريق مي‌تواند به دلايل مختلفي پديد آيد؛ از جمله اين موارد مي‌توان به برخي بيماري‌ها‌يي كه باعث خشك شدن پوست مي‌شود و مي‌تواند در ايجاد عرق اختلال ايجاد كند، اشاره كرد. در مواردي هم ديده شده كه افراد سالم دچار اختلال در تعريق شده‌اند در توضيح آن بايد گفت: در يك فرد طبيعي اگر ميزان توليد عرق از يك حد مشخص فراتر رود، ممكن است غدد عرق قادر به ايجاد قطرات آب به شكل عرق نباشند و در اين شرايط، فرد مستعد گرمازدگي شديد خواهد بود.شايد بعضي‌ تصور كنند، تنها گرم بودن بدن كه از نشانه‌هاي آن برافروختگي پوست بدن است، نشانه گرمازدگي باشد، در حالي كه بايد گفت از نظر پزشكي تنها بالا بودن دماي بدن دليل گرمازدگي نيست، بلكه گرمازدگي با علائمي همراه است. اين علائم مي‌تواند طيف وسيعي را در بر گيرد كه از يك سردرد و سرگيجه و تهوع و استفراغ شروع مي‌شود تا اختلال سطح هوشياري كه خود را به شكل تشنج و كما نشان مي‌دهد.اگر گرمازدگي از نوع خفيف باشد، مي‌تواند با علائمي مانند ورم دست و پا از مچ به پايين همراه باشد. اين نوع تورم با تورم‌هاي معمول مثل ورم دست و پا در بيماران قلبي كه اثر فشار انگشت بر قسمت متورم مدتي باقي مي‌ماند، متفاوت است و معمولا فرد گرمازده مي‌تواند با احساس تنگ شدن كفش به آن پي ببرد. بثورات جلدي و خارش در نواحي كه در تماس با لباس بوده و به شكل برجسته و قرمز رنگ هستند از ديگر علائم گرمازدگي خفيف است. گرفتگي عضلاني در ناحيه پشت ساق پا كه با درد زيادي نيز همراه است، در فردي كه مدت طولاني در محيط گرمي مانند كارخانه يا شهرهايي كه دماي بسيار بالايي دارند مانند شهرهاي جنوبي كشور فعاليت داشته، از جمله علائم گرمازدگي در طيف خفيف تا متوسط تعريف مي‌شود، اما زماني كه گرمازدگي شدت بيشتري پيدا كند، گرفتگي عضلات دردناك نيست و به آن تتاني‌هاي عضلاني ناشي از گرمازدگي مي‌گويند كه با علائم ديگري مانند سردرد و سرگيجه همراه است و در حالت‌هاي شديد حتي فرد از هوش مي‌رود و ظاهري شبيه بيماري كه دچار غش شده، پيدا مي‌كند. پزشكان به چنين وضعيتي سنكوپ ناشي از گرما مي‌گويند. از ديگر علائم گرمازدگي متوسط مي‌توان تهوع و استفراغ، سرگيجه شديد و ضعف و بي‌حالي به حدي كه شخص را زمينگير كند اشاره كرد، اما در گرمازدگي نوع شديد فرد علامت‌هايي خواهد داشت كه بسيار شاخص است.

شايع‌ترين علت گرمازدگي افزايش فعاليت بدني در محيط گرم است، زيرا گرماي ناشي از متابوليسم داخلي بدن به دليل گرم‌بودن محيط اطراف نمي‌تواند از بدن خارج شود

به طور مثال، مانند بيمار تبدار، بدن‌ فرد گرمازده فوق‌العاده گرم (41 ـ40 درجه) است و پوست بسيار خشكي دارد و علاوه بر آن علائم عصبي و تغيير سطح هوشياري نيز در وي ديده مي‌شود. اختلال سطح هوشياري مي‌تواند از خواب‌آلودگي شروع شود و تا تشنج و كما هم پيش رود كه به آن هيت‌استروك مي‌گويند و به معني ضربه مغزي ناشي از حرارت بسيار زياد است و از نظر علائم بسيار شبيه ‌بيماران مبتلا به سكته مغزي است؛ چراكه مانند آنان دچار كاهش سطح هوشياري مي‌شوند و به همين دليل آنان را جزو دسته استروك‌ها يا سكته مغزي قرار داده‌اند و اين شديدترين و خطرناك‌ترين نوع گرمازدگي محسوب مي‌شود كه در اين شرايط بايد هرچه سريع‌تر با مركز اورژانس تماس گرفت و بيمار را به مراكز درماني رساند.

وقتي گرمازدگي خطرناك مي‌شود

خوشبختانه آمارها نشان مي‌دهد 95 تا 98 درصد گرمازدگي‌ها از نوع خفيف يا متوسط است كه تنها با كاهش و كنترل درجه حرارت بدن بيمارمي توان آن را درمان كرد و عارضه‌اي در پي نخواهد داشت. تنها خطري كه انواع خفيف تا متوسط گرمازدگي دارد، اين است كه علائم مي‌تواند پيشرفت كند و به شديدترين حالت برسد.همان‌طور كه اشاره شد، علائم شديد گرمازدگي معمولا در افرادي ديده مي‌شود كه بيماري خاصي دارند و در اغلب موارد با مصرف دارو همراه است، زيرا بيماري زمينه‌اي همراه با استرس شديدي كه گرمازدگي براي وي به وجود مي‌آورد، مي‌تواند وضع بيمار را از حالت نرمال به حالت پرخطر تبديل كند.بنابراين بيماران قلبي ـ عروقي يا قلبي ـ ريوي يا كليوي كه در حالت طبيعي بيماري آنها تحت كنترل است و مي‌توانند مانند ديگر افراد جامعه فعاليت‌هاي روزمره خود را داشته باشند، چنانچه در شرايط استرس‌زايي مانند گرمازدگي يا سرمازدگي قرار گيرند، بيماري زمينه‌اي آنها از كنترل خارج مي‌شود و همين مسأله مي‌تواند سلامت آنها را در معرض خطرجدي قرار دهد، اما تنها عارضه‌اي كه گرمازدگي مي‌تواند براي بيمار ايجاد كند نارسايي كليوي است، زيرا همان‌طور كه مي‌دانيد، حجم بالايي از بدن را عضلات تشكيل مي‌دهند. عمل انقباض و انبساط در سلول‌هاي عضلاني از طريق ماده‌اي به نام مايوگلوبين انجام مي‌شود كه در شرايط سرمازدگي و بخصوص گرمازدگي آزاد مي‌شود و وارد خون شده، براي دفع به كليه‌ها مي‌رود. چنانچه اين شرايط زود تشخيص داده نشود و اقدامات درماني صورت نگيرد و شرايط دفع آن از كليه‌ها تسهيل نشود، به عنوان يك ماده بسيار سمي بر كليه‌ها اثر گذاشته، بيماري شبيه نارسايي كليوي براي وي ايجاد خواهد كرد كه بيمار مدت‌هاي طولاني درگير عوارض كليوي آن خواهد شد.

كمك‌هاي اوليه در برخورد با فرد گرمازده

همان‌طور كه قبلا اشاره كرديم، عامل اصلي گرمازدگي، فعاليت جسماني در محيط گرم يا قرار گرفتن در محيطي گرم‌تر از دماي بدن است. بنابراين اولين اقدام درماني براي اين دسته از افراد، خارج كردن آنها از محيط گرم و رساندن آنان به محيط سرپوشيده با دماي مناسب (22درجه) است تا تبادل گرما به صورت تشعشع امكان پذير شود و دماي بدن كاهش پيدا كند. در مرحله بعد بايد لباس‌هاي بيمار را درآورد و با استفاده از كيسه يخ، دماي بدن بيمار را كاهش داد، اما لازم است به اين نكته توجه داشته باشيد كه كيسه يخ را نبايد مستقيما روي بدن بيمار قرار داد، چون تماس مستقيم يخ با پوست مي‌تواند باعث سوختگي شود. براي جلوگيري از تماس مستقيم يخ با پوست بدن مي‌توان از يك حوله يا پارچه استفاده كرد. روش ديگري كه مي‌توان براي كاهش دماي بدن توصيه كرد، اين است كه آب خنك را بوسيله آب‌پاش معمولي به بدن فرد گرمازده اسپري كنيد و پنكه‌اي را مقابلش قرار دهيد، از اين طريق براحتي مي‌توان مكانيسم تبخير يا تعريق را به شكل مصنوعي براي بيمار به وجود آورد. اين روش به طور چشمگيري در كاهش دماي بدن بيمار موثر است و به همين دليل از اين روش در سيستم‌هاي درماني بيمارستاني نيز بيشتر استفاده مي‌شود. فردي كه دچار گرمازدگي و افزايش درجه حرارت بدن شده، چنانچه سرعت كاهش درجه حرارت بدن زياد باشد، ممكن است دچار لرز شود، اما اين‌كه واقعا دچار سرمازدگي يا هيپوترمي ‌شود، خيلي محتمل نيست، چون به محض اين‌كه اقدامات درماني قطع شود، بلافاصله درجه حرارت بدن افزايش پيدا مي‌كند.بنابراين اگر طي اقدامات درماني بيمار دچار لرز شد، كافي است 15 تا 30 دقيقه از خنك كردن بدن بيمار پرهيز كنيد و با برطرف شدن لرز، مجددا اقدامات درماني را شروع كنيد. در اين مرحله بهتر است از آب ولرم براي اسپري كردن و از دور كم پنكه استفاده كنيد. استفاده از مايعات خنك براي بيماراني كه هوشيار هستند، مي‌تواند كمك‌كننده باشد، زيرا همان‌طور كه مي‌دانيد، توليد گرما درداخل بدن توسط سلول‌ها صورت مي‌گيرد. پس با خوراندن مايعات خنك مي‌توان به ميزان زيادي دماي بدن فرد گرمازده را كاهش داد.

توصيه به ورزشكاران براي پيشگيري از گرمازدگي

دسته ديگري از افراد جامعه كه در معرض گرمازدگي قرار دارند، ورزشكاران هستند. بخصوص ورزشكاراني كه مجبورند در فضاي باز تمرين و ورزش كنند. اين افراد بهتر است در فواصل زماني كوتاه به ورزش بپردازند و سعي كنند در اين فاصله استراحت كنند تا بدنشان كم كم به گرماي محيط سازگاري پيدا كند. بنابراين اگر ميزان فعاليت ورزشكاران كنترل شده باشد و به مقدار كافي از مايعات استفاده و به تغذيه مناسب خود توجه كنند، عملا به بدن خود فرصت مي‌دهند تا سيستم‌هاي تنظيم درجه حرارت در برابر گرمازدگي سازگارتر و قوي‌تر شود و در چنين شرايطي، ورزشكار بدون مواجهه با اختلال گرمازدگي و با خيال راحت مي‌تواند به فعاليت بپردازد.

ريزگردها، عامل افزايش دماي هوا

پديده‌اي كه اين روزها با آن روبه‌رو هستيم، مسأله ورود ريزگرد‌ها از بيابان‌هاي كشورهاي همسايه به داخل كشورمان است. اين مشكل علاوه برافزايش آلودگي هوا (ريزگردها با باكتري و قارچ همراه هستند و باعث افزايش غلظت مواد آلاينده مانند سرب مي‌شود) و پيامدهاي ناشي از آن مي‌تواند تاثير مستقيم در افزايش دماي هوا داشته باشد و همين قضيه ريسك گرمازدگي را بالا خواهد برد. از طرفي فردي كه بيماري زمينه‌اي دارد و گرمازده شده، چنانچه در محيطي قرار گيرد كه غلظت غبار ناشي از ريزگرد‌ها در آن بالاست، علائم بيماري زمينه‌اي در وي شدت خواهد يافت و اين مسأله مي‌تواند حتي به قيمت جان بيمار تمام شود.از جمله اين افراد مي‌توان به بيماران آسمي و قلبي اشاره كرد، زيرا از يك طرف ريزگردها باعث تشديد بيماري مي‌شود و از طرف ديگر استرس ناشي از گرمازدگي مي‌تواند اثر مضاعفي بر شدت علائم بيماري داشته باشد. بنابراين به افرادي كه بيماري زمينه‌اي ريوي يا قلبي ـ عروقي دارند، توصيه مي‌شود ـ هنگام افزايش دما و آلودگي هوا از منزل خارج نشوند و در صورت لزوم، هنگام خروج از منزل از ماسك فيلتردارN95 استفاده كنند. استفاده از ماسك تنها مختص اين بيماران نيست، بلكه همه افراد و بخصوص كودكان و سالمندان هم بايد در روزهايي كه حجم ريزگردها يا آلودگي هوا بالاست، از ماسك استفاده كنند. چنانچه ماسك فيلتردار در دسترستان نيست، بهتر است همزمان از دو ماسك كاغذي استفاده كنيد يا داخل يك ماسك از يك يا دو گاز استفاده كنيد، زيرا اين نوع ماسك‌ها داراي منافذ بزرگي هستند كه ذرات موجود در هوا را براحتي از خود عبور مي‌دهند و خيلي در جذب ريزگردها و جلوگيري از ورود آنها به داخل سيستم تنفسي موثر نيستند.نكته‌اي كه بايد در اينجا متذكر شويم، اين كه اين ماسك‌ها بايد در فواصل زماني كوتاه تعويض شوند. در غير اين صورت، استفاده نكردن از آنها بمراتب بهتر از استفاده طولاني‌مدت از آنها خواهد بود. براي تردد در شهر از خودرو استفاده كنيد و تا جايي كه امكان دارد، از خودرو خارج نشويد و شيشه‌هاي ماشين را بالا بكشيد.روزهايي كه آلودگي هوا بالاست زمان مناسبي براي پياده روي نيست.بنابراين بهتر است تا جايي كه امكان دارد، همه افراد و بخصوص گروه‌هاي در معرض خطر از منزل خارج نشوند. داخل منزل نيز مي‌توانيد با تدابيري از ورود اين ذرات موذي جلوگيري كنيد. در و پنجره‌ها را ببنديد و به جاي هواي آزاد از سيستم تهويه و دستگاه‌هاي تصفيه هوا استفاده كنيد. پنجره‌هاي دوجداره گزينه‌هاي بسيار مناسبي براي جلوگيري از ورود ريزگردها و گردوغبار هوا هستند. بنابراين اگر به سلامت خود و خانواده‌تان اهميت مي‌دهيد، هر چه زودتر اقدام به نصب اين پنجره‌ها كنيد.

چه كساني بيشتر در معرض گرمازدگي هستند

 

معمولا دو گروه سني در معرض خطر ابتلا به انواع بيماري‌ها هستند كه كودكان زير 10 سال و افراد مسن يا بالاي 50 سال را شامل مي‌شود. اين دسته از افراد جامعه مستعد ابتلا به بسياري از بيماري‌ها ازجمله گرمازدگي هستند. از ديگر افرادي كه در معرض خطر هستند، مي‌توان به بيماران قلبي ـ عروقي، روحي ـ رواني و ريوي اشاره كرد. ريسك ابتلا به گرمازدگي در اين دسته از بيماران چنانچه تحت درمان باشند و دارو مصرف كنند، بيشتر خواهد شد. همچنين افرادي كه الكل مصرف مي‌كنند، بيشتر در معرض گرمازدگي قرار دارند.



تاريخ : جمعه 20 مرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

نظرتان در مورد به تاخير انداختن پديده گرم شدن كره زمين با انداختن قطعات آهني به داخل درياها چيست؟ شايد اين ايده تا حدي مسخره به نظر برسد. در واقع ساليان سال بود كه اين ايده غيرعلمي و مخرب تلقي مي‌شد، اما يافته‌هاي جديد حكايت از آن دارد كه اين روش براستي مي‌تواند سودمند باشد.برخي از انواع جلبك‌هاي ميكروسكوپي و معلق روي سطح آب كه فيتوپلانكتون نام دارد، گاز دي‌اكسيد كربن موجود در جو را به خود جذب مي‌كند. وقتي اين جلبك‌ها مي‌ميرند، به ته دريا رفته و كربن جذب‌شده را با خود به پايين مي‌برند. در طول هزاران سال، اين جلبك‌ها به اين شكل توانسته‌اند مقداري از دي اكسيد كربن موجود در هوا را گرفته و تا حدي جلوي افزايش دما را بگيرند.فيتوپلاكتون‌ها براي رشد، به آهن نياز دارند و متاسفانه بسياري از مناطق اقيانوسي، از نظر محتواي آهن دچار كمبود هستند. لذا فرآيند جذب دي‌اكسيدكربن روي نمي‌دهد. افزودن آهن مي‌تواند سبب رشد بيشتر فيتوپلاكتون‌ها گردد.البته از بُعد نظري همه چيز درست پيش مي‌رود، اما در عمل ممكن است عوامل ديگري نيز دخالت كرده و نتيجه را طور ديگري رقم بزند. در سال 2009 اجراي طرحي موسوم به Lohafex نظر بسياري را نسبت به مزاياي اين طرح دگرگون كرد. وارد كردن آهن به آب اقيانوس سبب بهبود رشد و نمو فيتوپلاكتون‌ها شد، اما پيش از اين كه فيتوپلاكتون‌هاي مرده بتوانند در آب ته‌نشين شوند، توسط سخت‌پوستان خورده شدند.همچنين آزمايش ديگري با نام Eifex سال 2004 در اقيانوس جنوبي انجام شد. نتايج اين پژوهش پس از سال‌ها بتازگي منتشر شد و بارقه‌هاي اميد را به طرفداران محيط زيست برگرداند. اين آزمايش در يك گرداب بزرگ اين اقيانوس كه تا حدي از آب‌هاي مجاور خود مجزا بود، صورت گرفت.عده‌اي از پژوهشگران آلماني مقاديري سولفات آهن را در اين گرداب ريخته و رشد و نمو حاصل را مورد مطالعه قرار دادند.آب اين منطقه سرشار از اسيد سيليسيك بود و به اين شكل گونه‌اي از فيتوپلاكتون‌ها به نام دياتوم بيشترين رشد و نمو را به خود اختصاص داد. اين گونه خاص از جلبك، ديواره‌اي از جنس سيليسيم مي‌سازد و به اين صورت امكان خورده شدنش نسبت به دياتوم‌هاي داراي ديواره كربنات كلسيمي كمتر و نيز امكان ته‌نشين شدنش پس از مرگ بيشتر مي‌شود.دياتوم‌هاي مورد مطالعه ظرف سه هفته رشد و نمو كردند و سپس مردند و ته‌نشين شدند. حدود نيمي از اين فيتوپلاكتون‌هاي مرده به عمق بيش از يك كيلومتري رفتند و احتمالاً به كف آبگير نيز رسيدند. تاكنون هيچ پژوهشي ميزان فيتوپلاكتون‌هاي مرده‌اي كه كاملاً ته‌نشين مي‌شوند را نشان نداده است.دانشمندان احتمال مي‌دهند دليل عدم موفقيت طرح Lohefax كمبود سيليسيم در آب آن ناحيه بوده و به اين ترتيب دياتوم‌ها چندان فرصت رشد نيافته بودند.اين پژوهش فقط تاييدي بر سلامت تغذيه آب‌ها با آهن نيست. براساس مدلي كه برخي پژوهشگران ايجاد كرده‌اند، مي‌توان با اين روش حدود يك گيگاتن كربن را سالانه توسط جلبك‌ها جذب كرد. اين ميزان برابر يك‌دهم كل كربن گسيل شده زمين است. البته در مورد تاثير تغذيه آب‌ها با آهن و رشد و نمو زياد دياتوم‌ها بر چرخه غذايي دريايي بحث‌هاي زيادي مطرح شده است. بي‌شك چنين طرح‌هايي بايد بدون درنظر گرفتن منافع مالي و فقط براي تامين منافع جهاني و محيط زيستي صورت پذيرد.

تاثير افزودن آهن به آب دريا بر زندگي نهنگ‌ها

افزودن آهن به آب دريا، نوعي مهندسي آب و هوا انگاشته مي‌شود، اما جالب است كه اين كار مي‌تواند با بهبود بوم زيست طبيعي نهنگ‌ها، موجب افزايش تعداد اين موجودات آبزي شود. بسياري از نهنگ‌هاي اقيانوس جنوبي از نوعي ريزميگوي خاص جنوبگان كه كريل نام دارد تغذيه مي‌كنند. غذاي اصلي كريل‌ها، نوعي جلبك است كه دياتوم نام دارد. مشكل اينجاست كه تعداد اين ريزميگوها در طول ساليان اخير بشدت كاهش يافته است.برخي پژوهشگران حدس مي‌زنند دليل كاهش ميزان اين موجودات، صيد بي‌رويه نهنگ‌هاست. مدفوع نهنگ سرشار از آهن است كه آهن به رشد دياتوم كمك مي‌كند و رشد اين جلبك نيز به رشد و نمو كريل مي‌انجامد. اين رشد و نمو هم به حفظ بقاي نهنگ‌ها منجر مي‌شود.البته هيچ تضميني نيست كه دياتوم‌هاي زياد شده غذاي كريل‌ها شوند يا اين كه كريل‌هاي افزايش يافته توسط نهنگ‌ها مصرف شوند، زيرا در هر صورت در بوم زيست، علاوه بر اين موجودات جانداران ديگري نيز حضور دارند.



تاريخ : جمعه 20 مرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 ... 3164 3165 3166 3167 3168 ... 3356 صفحه بعد