معماری و بناها

شاید اولین نکته ای که در تصویر بالا توجه شما را هم به خود جلب کرده، سرسره ای است که دو طبقه از این دفتر را به هم ارتباط می دهد. به نظر قدری عجیب می آید اما این طور که پیداست باید قبول کرد که مایکروسافت هم تصمیم گرفته تا مسیر شرکت های دیگری مثل گوگل را طی کند و فضاهایی را برای کارمندانش در نظر بگیرد که بیشتر از یک محیط خشک اداری، به زمین های بازی شبیه اند. اجازه بدهید با هم به سراغ این دفتر تازه تأسیس برویم و سری به بخش های مختلف آن بزنیم. پس اگر موافقید در ادامه مطلب همراه با ما باشید.


Microsoft Office in Vienna - Narenji2.jpg

در ابتدا با ورود به این دفتر با یک تصویر از کامپوتر ها، که با اشعه X تهیه شده رو به رو می شویم که دیوار پشت قسمت پذیرش را پوشانده است. و در سوی دیگر شاهد دیواری از گیاهان مصنوعی هستیم که محیطی را برای صرف قهوه فراهم می کند و البته اتاق هایی که برای بازی اختصاص داده شده اند.


Microsoft Office in Vienna - Narenji3.jpg

شرکت طراح، دو اتاق هم برای جلسات در نظر گرفته که یکی را به نام کلبه شکار و دیگری را با نام اقیانوس معرفی می کند.


Microsoft Office in Vienna - Narenji4.jpg

Microsoft Office in Vienna - Narenji5.jpg

احداث این دفتر 3 طبقه با مساحت 4500 متر در پایتخت اتریش، چیزی در حدود 2 میلیون و 800 هزار یورو برای مایکروسافت هزینه داشته است. معماران شرکت INNOCAD که مسئولیت طراحی این دفتر را بر عهده داشته اند، معتقدند که: «همکاری های مشترک و نزدیک با مسئولان مایکروسافت، موجب درک مشترک از محیط کاملا جدید و مورد نظر مایکروسافت و خواسته های آن ها شده است و در نهایت هدف آن ها خلق فضایی بوده که بتواند محیط های مجازی، حقیقی و اجتماعی را در یک فضای کاری، هماهنگ و تلفیق کند.»


Microsoft Office in Vienna - Narenji6.jpg

حالا با برنده شدن طرح این شرکت اتریشی، شاهد تکمیل شدن دفتری هستیم که احتمالا کارمندان مایکروسافت در وین، با کار کردن در چنین محیطی و سر خوردن از طبقه ای به طبقه دیگر بیشتر سر ذوق می آیند و کمتر احساس خستگی می کنند.

 



تاريخ : سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

اگر شما هم از وزوز دائمی فن کامپیوترتان به ستوه آمده اید و دنبال راه حلی می گردید، شاید این فن کامپیوتر NF‪-‬F12 با قابلیت حذف صداهای مزاحم، محصول Noctua بتواند کمک خوبی برای شما باشد. طبق گفته های این شرکت، فن جدید که نمونه اولیه آن در کامپیوتکس امسال عرضه شد، می تواند کامپیوتر شما را ۲۰ دسیبل آرام تر کند. در این فن از تکنولوژی RotoSub ANC استفاده شده که پتنت انحصاری آن در اختیار Noctua است. در این تکنولوژی امواج صوتی ضد نویز مستقیما از طریق تیغه های خود فن ساطع می شوند. Noctua امیدوار است که بتواند با این سیستم، صدای تولید شده توسط پنکه خنک کننده کامپیوتر با سرعت ۲۵۰۰ دور در دقیقه را چنان کاهش دهد که همانند یک فن ۱۵۰۰ دور در دقیقه معمولی به گوش برسد. این گروه تولیدی سعی دارد که تا نیمه دوم ۲۰۱۳ با فن های جدید خود، برای تان سکوت بیشتری را در کنار کامپیوتر به ارمغان اورد. 



تاريخ : سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

اپل در مراسم امشب خود علاوه بر رونمایی از نسل جدید و خارق العاده مک بوک پرو ، مدل های قبلی را هم آپدیت کرده و سخت افزار آنها را بهبود بخشیده است. مک بوک ایر نازک اندام اپل از این پس با قلب تپنده ایوی بریج عرضه خواهد شد. این پردازنده از نوع ۲ گیگاهرتزی دو هسته ای Core i7 است که در حالت توربو بوست تا 3.2 گیگاهرتز خواهد رسید.‬ ‪وب کم FaceTime این محصول هم از این پس با کیفیت 720p به ثبت تصاویر می پردازد. مک بوک ایر در همان اندازه های ۱۱ و ۱۳ اینچ عرضه خواهد شد. مدل ۱۱ اینچی رزولوشن صفحه 1366 در 768 پیکسل داشته و مجهز به پردازنده گرافیک اینتل HD 4000 است. مدل ۱۳ اینچی هم رزولوشن 1440 در 900 پیکسل دارد. مک بوک ایر از اکنون به پورت USB 3‪.‬0 مجهز شده و رم آن تا ۸ گیگابایت افزایش پیدا کرده است. فضای ذخیره سازی این محصول هم ۵۱۲ گیگابایت SSD است. مک بوک ایر ۱۱ اینچی با قیمت 999 دلار عرضه شده و مدل ۱۳ اینچی 1099 دلار است.

 

stub-apple-unveils-new-macbook-pro-with-ivy-bridge-at-wwdc-narenji.jpeg

مک بوک پرو ها هم قرار است به پردازنده نسل سوم اینتل (ایوی بریج) ارتقاء می یابد. هر دو مدل ۱۳ و ۱۵ اینچی آن مجهز به پردازنده 2‪.‬7 گیگاهرتزی چهار هسته ای Core i7 هستند که در حالت توربو بوست قدرت 3‪.‬7 گیگاهرتزی را در اختیارتان می گذارد. میزان رم آنها هم تا ۸ گیگابایت قابل افزایش است و از کارت گرافیک GeForce GT 650M بهره می برند که ۶۰ درصد سریع تر از مدل های قبلی است. این مدل ها همانند مک بوک ایر دارای پورت USB 3‪.‬0 خواهد بود. مک بوک پرو ۱۳ اینچی ارتقا یافته با قیمت ۱۰۹۹ دلار و مدل ۱۵ اینچی با قیمت ۱۷۹۹ دلار عرضه خواهند شد. جالب اینکه فروش همه این مدل ها از امروز آغاز خواهد شد.



تاريخ : سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

 
داخل راديوهاي خيلي قديمي را كه بگرديم، لامپ‌هاي خيلي كوچكي پيدا خواهيم كرد. اينها در حقيقت لامپ‌هاي خلأ هستند؛ نسل پيشين ترانزيستورهاي سيليكوني. هر چند لامپ‌هاي خلأ در دهه 60 ميلادي به سرنوشت دايناسورها دچار شدند، اما محققان در تلاشند با طراحي نسخه‌هايي به اندازه نانو از اين لامپ‌ها، آنها را دوباره به كار بيندازند؛ چرا كه سخت‌تر و سريع‌تر از ترانزيستورهاست. اين نوع لامپ‌ حتي در مقابل تشعشع‌هاي فراكهكشاني نيز مقاوم است.اين لامپ‌ها كه ابتداي قرن گذشته ميلادي اختراع شد، ساده‌ترين راه‌ براي تقويت سيگنال‌هاي الكتريكي بود. همانند لامپ‌هاي نوري، اينها هم از حباب‌هاي شيشه‌اي با يك رشته سيم نازك در مركز تشكيل شده‌ است. اما بالاي اين رشته 2 الكترود اضافه قرار دارد؛ ابتدا توري‌اي فلزي و در بالاي حباب، سطحي شارژشده‌. رشته گرم‌ شده جريان دائمي از الكترون‌هايي را منتقل مي‌كند كه توسط سطح با بار مثبت فلزي جذب مي‌شود. ميزان جريان الكترون‌ها را مي‌توان با شارژ متفاوت توري فلزي كنترل كرد (يعني سيگنالي الكتريكي به اين توري بدهيم). به اين ترتيب همانند خروجي بلندگوهاي گرامافون قديمي، جريان الكتريكي منتقل شده از رشته سيم به سطح فلزي قوي‌تر خواهد شد. در نتيجه سيگنال آمپلي‌فاي شده و قابل انتقال به بلندگو خواهد بود.لامپ‌هاي خلأ به لطف اختراع ترانزيستورها، مرگ آرامي را در دهه‌هاي 50 و 60 ميلادي تجربه كردند. بخصوص قابليت توليد انبوه ترانزيستورها هنگام توليد شيميايي سيليكون، اين مساله را تشديد كرد. ترانزيستورها كوچك‌، ارزان‌ و بادوام‌تر بود، طوري كه درون يك ريزتراشه جمع مي‌شد و مقابل ورودي‌هاي پيچيده جواب‌هاي سريع‌تري مي‌داد و مي‌توانست به توليد رايانه‌هاي كوچك‌تر و قدرتمندتري منجر شود.اما ترانزيستورها از همه جهات بهتر نيستند؛ زيرا الكترون‌ها در جامدات آهسته‌تر از محيط خلأ حركت مي‌كنند و اين يعني ترانزيستورها عموما كندتر از لامپ‌هاي خلأ هستند؛ در نتيجه رايانش آنچنان كه بايد و شايد سريع نخواهد بود. در ثاني، نيمه‌هادي‌ها در مقابل تشعشع زياد آسيب‌پذير هستند و ساختار اتمي سيليكون چنان تغيير مي‌كند كه الكترون‌ها ديگر قادر به حركت درون اين مواد نيست. در حال حاضر اين موضوع مشكل بزرگي براي امور نظامي و ناسا محسوب مي‌شود؛ چرا كه اين فناوري نمي‌تواند بدرستي در فضا (كه تشعشع در آنجا زياداست) كارايي داشته باشد.ميا مياپان، مهندس مركز تحقيقات Ames در مافلد فيلد كاليفرنيا معتقد است: ناسا از همان رايانه‌هايي استفاده مي‌كند كه مردم عادي آن را به كار مي‌برند، اما نه دقيقا يكسان. سال‌ها زمان مي‌برد تا يك رايانه را در مقابل تشعشع مقاوم كنند. در غير اين صورت اگر يك رايانه عادي را درون يك سفينه بگذاريم، بسرعت خراب مي‌شود و ديگر كار نخواهد كرد.اين دستگاه جديد، چيزي ميان ترانزيستورهاي امروزي و لامپ‌هاي خلأ گذشته نه چندان دور است. اندازه آن كوچك است و بسادگي توليد مي‌شود، اما سريع و ضدتشعشع است. مياپان كه از توسعه‌دهندگان پروژه لامپ‌هاي خلأ نانو است، مي‌گويد اين لامپ‌ها با ايجاد حفره‌اي در سيليكون‌هاي فسفري توليد مي‌شود. اين حفره را 3 الكترود پوشانده‌ است: منبع، دروازه و جداره آن. منبع و جداره فاصله‌اي 150 نانومتري از يكديگر دارند و دروازه بر راس اين حفره نصب مي‌شود. الكترون‌ها از منبع به جداره منتقل ‌شده و دروازه انتقال اين الكترون را كنترل مي‌كند.

در مقاله‌اي كه اين گروه در نشريه Applied Physics Letters منتشر كرد، مياپان و همكارانش معتقد بودند لامپ‌هاي خلأ مي‌تواند در فركانس تا 46/0 تراهرتز فعاليت كند. اين فركانس در حال حاضر 10 برابر سريع‌تر از بهترين ترانزيستورهاي سيليكوني است.لامپ توليدي اين گروه، نخستين تجربه در مينياتوري كردن لامپ‌هاي خلأ نيست. اين گروه پيش از اين موفق به توليد لامپ خلأ كامل نشده بود. فضاي ميان منبع و جداره آنقدر كوچك است كه احتمال برخورد الكترون‌ها با اتم‌هاي هوا در آنها بسيار اندك است. از اين رو، امكان توليد انبوه اين لامپ‌ها بيشتر مي‌شود.كريستل فوبلتز، مهندس الكترونيك كالج ايمپريال لندن با اين موضوع موافق است: طراحي لامپ‌هاي خلأ درون يك نيمه‌هادي مي‌توانند هزينه ساخت زيادي در برداشته باشد. اما وي معتقد است لامپ‌هاي خلأ نانو هنوز به مرحله آزمايش نرسيده و در حد يك طرح باقي مانده‌ است. البته يك دليل آن به محيط رايانه‌هاي امروزي برمي‌گردد، ترانزيستورها براي كار‌كردن تنها به يك ولت انرژي الكتريكي نياز دارد، در صورتي كه لامپ‌هاي خلأ نانو با كمتر از 10 ولت كار نمي‌كند.اما پتانسيل اين لامپ‌ها بسيار بالاست. نسل نوين لامپ‌هاي خلأ براي استفاده‌هاي نظامي و فضايي بسيار مفيد است و زمان و هزينه بسيار كمتري در مقايسه با ترانزيستورهاي فعلي مصرف مي‌كند. همچنين فناوري تراهرتز، اين لامپ‌ها را يك قدم جلوتر از ترانزيستورها قرار مي‌دهد. اين فناوري مي‌تواند براي اسكن دقيق اشياء (در حد تشخيص ساختار مولكولي) به‌كار رود.به عقيده مياپان، لامپ‌هاي خلأ نانو دوباره به توليد انبوه خواهد رسيد. با تركيب مدارهاي مجتمع و لامپ‌هاي خلأ مي‌توان به نسل نويني از سخت‌افزارهاي رايانه‌اي رسيد.


منبع: Sciencemag.org

 

 



تاريخ : سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

دنیای وب جایی است که منبع‌باز خود را بخوبی از دیگر رقبا متمایز می‌کند. یکی از حوزه‌هایی که طرفداران و فعالان زیادی در فضای مجازی دارد، حوزه وب است. از CMSها و نرم‌افزارهاي آماده منبع‌باز که بگذریم، بسیاری از توسعه‌دهندگان وب تمایل دارند نرم‌ افزار وب خود را کاملا تحت کنترل داشته باشند و تک‌تک ماژول‌های آن را خودشان بنویسند. این دسته از افراد نسبت به زمینه‌های توسعه وب (Web Development Framework) تمایل بیشتری نشان می‌دهند و از آنها استفاده می‌کنند.

1- CodeIgniter

این بستر منبع‌باز توسعه وب با زبان PHP است و هدف آن تولید سریع‌تر کد توسط کاربر است و بسیاری از امور ساده را خودش انجام می‌دهد. این زمینه بر اساس تعداد زیادی کتابخانه قابل دسترسی کار می‌کند. کار‌کردن با آن ساده است، ساختاری منطقی برای دسترسی به اطلاعات به کاربر می‌دهد و در مقایسه با دیگر زمینه‌های تحت توسعه سرعت بیشتری دارد. جدا از سبک بودن این بستر، می‌توان به قابلیت‌هایی همچون پشتیبانی از Ajax، تایید داده و فرم، فیلتر XSS و امنیت بالا، مدیریت Session، مدیریت ارسال ایمیل، قابلیت محلی سازی و چند زبانه بودن اشاره کرد.

http://codeigniter.com

2- Django

بستری سطح بالا برای توسعه وب (MVC) است و نام آن از جانگو رینهارت، کامپوزر و نوازنده افسانه‌ای گیتار سبک جاز برگرفته شده است. این بستر که در اصل، نسخه پایتونی Ruby On Rails است، به کاربران اجازه می‌دهد وب‌سایت‌های داده محور پیچیده‌ را سریع و آسان بسازند. جانگو کارها را تا حد امکان ساده کرده است و توسعه‌دهندگان برای انجام امور، نیازی به تکرار ندارند.

همچنین از قابلیت اتصال کامپوننت برخوردار است و می‌تواند به بسیاری از نرم‌افزارهای پایتونی متصل شود و از آنها به‌عنوان سرویس استفاده کند. تیم بستر تحت مجوز BSD عرضه می‌شود و منبع‌باز است. از قابلیت‌های آن می‌توان به زمینه تست و رفع ایراد، پیاده‌سازی دیتابیس در کد پایتون (ORM)، انتقال دیتابیس به سرور دیگر، سیستم RSS و Atom feeds و... اشاره کرد.

https://www.djangoproject.com/

3- CakePHP

کیک‌پی‌اچ‌پی نیز الهام گرفته از Ruby on Rails است، به گونه‌ای که نسخه PHP آن به حساب می‌آید. همان‌طور که از نام آن برمی‌آید، کیک‌پی‌اچ‌پی به‌دنبال سادگی است و الگوهای طراحی‌ چون اکتیو رکورد، نگاشت داده، کنترلر اصلی و MVC را پیاده کرده است. هدف اصلی این بستر پیاده‌سازی زمینه ساخت یافته برای کاربران PHP در تمام سطوح است که با سرعت تمام بتوانند نرم‌افزارهای تحت وب مطمئنی تولید کنند، بی‌آن‌که از انعطاف خود بکاهند.

از قابلیت‌های این بستر توسعه می‌توان به پشتیبانی همزمان از php4 و 5، سیستم پخش‌کننده درخواست و URLهای سفارشی، قالب‌سازی سریع و منعطف، پشتیبانی از زمینه‌های مختلف Ajax از جمله موتولز، پروتوتایپ، جی‌کوئری و... اشاره کرد.

http://cakephp.org

4- Zend Framework

بستر زند را تقریبا تمام توسعه‌دهندگان وب می‌شناسند و اگر از آن استفاده نکرده‌ باشند، دست‌کم با نقاط قوت و ضعف آن آشنایی دارند. این بستر تحت وب کاملا به‌صورت شی‌ءگرا طراحی شده و تمرکز کاربر را به سمت تولید متوجه کرده است. زند قابلیت‌های 80 درصد برنامه‌های تحت وب را در خود دارد و تنها کافی است روی 20 درصد باقیمانده متمرکز شد و برنامه را مطابق با میل خود سفارشی کرد.

یکی از قابلیت‌های این بستر، پیاده‌سازی دقیق الگوی MVC است که کد را بیشتر قابل استفاده می‌کند و نگهداری از آن نیز ساده‌تر خواهد بود.

می‌توان قابلیت‌های زیر را از ویژگی‌های مثبت زند نسبت به دیگر بسترها برشمرد:

ـ پشتیبانی از دیتابیس‌ها و پروتکل‌های مختلف ارسال ایمیل

ـ امنیت مبتنی بر ACL

ـ پشتیبانی کامل از سیستم شی‌ءگرای به‌کار رفته در PHP 5

ـ کامپوننت‌های ارتباط با سرویس‌های وب گوگل و...

http://framework.zend.com/

5- Yii

بستر یی، سرآیند عبارت! Yes It is است. این زمینه رایگان و منبع‌باز تحت پی‌اچ‌پی نگارش 5 نوشته شده است و طراحی تمیز و بدون تکرار را تشویق می‌کند.

ابزار خط فرمانی yiic، یکی از نقاط مثبت این بستر توسعه وب است که می‌تواند اسکلت اصلی برنامه تحت وب را با چند خط دستور ایجاد کند.

از دیگر ویژگی‌های یی می‌توان به چند مورد اشاره کرد:

ویجت‌هایی با پشتیبانی از Ajax، سیستم دسترسی نقش‌محور، تایید فرم‌ها، محلی‌سازی و چند زبانه بودن وب‌سایت و ...

http://www.yiiframework.com

6- Pylons

پایلانز، نام یکی دیگر از بسترهای توسعه وب نوشته شده به زبان پایتون است که ایده‌های ناب روبی، پایتون و پرل را با هم یکی کرده و ساختاری یکپارچه اما فوق‌العاده منعطف ایجاد کرده است. این بستر همچنین یکی از نخستین پروژه‌هایی است که توانسته استاندارد WSGI را رعایت کند (استاندارد پایتون برای ارتباط میان سرور و نرم‌افزار). پایلانز همچنین قابلیت استفاده مجدد بالایی دارد. مانند:

پشتیبانی از Ajax، کنترل اصلی برای بستر MVC، استفاده از سیستم‌های قالب‌‌نویسی Mako،‌Genshi،‌Myghty، Kid و ...

http://www.pylonsproject.org

7- TurboGears

توربو گیرز بهترین کامپوننت‌های طراحی را گرفته و آنها را به یک سیستم یکپارچه و مستندسازی شده تبدیل کرده است. این بستر در حقیقت بخش‌های مختلفی است که این مولفه‌ها را به یکدیگر متصل کرده است، اما پروژه‌نویسی را پیچیده نمی‌کند.

با توربو گیرز کاربران می‌توانند از مستندهای بی‌شمار هر پروژه استفاده کنند و برنامه خود را توسعه دهند.برنامه‌نویسانی که به دنبال توسعه برنامه‌های دیتابیس‌محور تحت‌وب هستند، توربو گیرز را یکی از گزینه‌های جدی خود می‌دانند. از دیگر قابلیت‌های این بستر پیاده‌سازی Ajax، بستر MVC، قالب‌سازی XHTML، سیستم معتبرسازی فرم‌ها و ... است. برای کسب اطلاع بیشتر به اين نشانی بروید:

http://www.turbogears.org

8- Symfony

حیف است که بحث بسترهای توسعه وب باشد و نام Symfony را نیاوریم. این بستر منبع‌باز، مجموعه‌ای از کلاس‌های قدرتمند نوشته شده به زبان PHP بوده که معماری لازم برای توسعه نرم‌افزارهای پیچیده تحت وب را فراهم کرده است.استفاده از سیمفونی برای توسعه‌دهندگان به منزله توسعه ساده‌تر، ارتقاپذیری بدون مشکل و نگهداری درازمدت از وب‌سایت خواهد بود. استفاده از قابلیت‌های شی‌ءگرایی در PHP5، بهره‌گیری از پارادایم MVC، پیاده‌سازی ORM، AJAX، سیستم حافظه موقت و اسکلت‌زنی (Scaffolding) از دیگر قابلیت‌های این بستر به‌شمار می‌رود.


http://symfony.com

 


تاريخ : سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

به تازگي 2 شركت هوافضايي معتبر در كلرادو به نام‌های GNSS و Bye اعلام كرده‌اند كه مشتركا در حال ساخت يك كشتي هوايي خورشيدي منحصر به فرد به نام استارلايت (Starlight) هستند.بنا بر ادعاي كارشناسان پروژه، اين كشتي هوايي قادر خواهد بود حداقل به مدت 4 ماه در لايه استراتوسفر جو زمين (بين 10 تا 50 كيلومتري جو) باقي بماند. اين يك قابليت بي‌نظير در دستيابي به ارتباطات و نظارت هوايي مداوم با قيمت مناسب براي اهداف دولتي و تجاري خواهد بود. فاز اول و دوم پروژه كشتي هوايي استراتوسفري مذكور، زيرنظر بخش هواپيمايي فرماندهي سيستم‌هاي هوايي نيروي دريايي (NAVAIR) ايالات متحده آمريكا قرار دارد.به گفته ران اوهلنت، رئيس شركت GNSS(خدمات جهاني نزديك به فضا)‌، تيم مهندسي هوافضايي مشترك GNSS و Bye يك تيم منحصر به فرد است. اين پروژه كه از فناوري‌هاي دوستدار محيط زيست بهره برده است، به سمتي پيش مي‌رود كه هواپيما قادر باشد به مدت چند ماه در ارتفاعات بالا قرار گيرد و بدون نياز به سوختگيري مجدد دائما بر فراز موقعيت خاصي دور بزند. در صورتي كه پيش از اين، فناوري‌هاي همانند آن بيشتر از چند ساعت نمي‌توانست در اين ارتفاعات قرار داشته باشد. يك تحليل جامع نشان مي‌دهد كه هزينه‌هاي هر ساعت پرواز پروژه پيش رو، كمتر از يك دهم هزينه پرواز هواپيما يا پهپادهاي ارتفاع بالاي امروزي خواهد بود.شركت‌هاي هوافضايي GNSS و Bye، نمايش‌هاي پروازي مقياس كوچكي را براي نشان دادن كارايي فناوري نيروي خورشيدي، عملكرد وسيله و كنترل آن در ارتفاع بالا طراحي كرده‌اند. استارلايت كاملا خورشيدي كه قابليت پرواز در ارتفاع بالا و مداومت پروازي زيادي دارد، حسگرها و سيستم‌هاي مخابراتي پيشرفته‌اي با خود حمل مي‌كند و مي‌تواند به ارتفاعاتي برسد كه تنها بالون‌هاي هواشناسي و راكت‌هايي كه ماهواره به فضا پرتاب مي‌كند، مي‌تواند از آن عبور كند. اين كشتي هوايي مانند موشك دومرحله‌اي طراحي شده است. طراحي اوليه مرحله دوم بدنه منحصربه‌فرد آن (قسمت بالايي) كامل شده است. براي مرحله اول آن (قسمت پاييني بدنه) در مقياس كوچك، بازبيني طراحي انجام شده، همچنين زيرسيستم‌ها مونتاژ و آزمايش شده است.مرحله اول بدنه كشتي هيبريد خورشيدي كه توسط شركت Bye مهندسي مي‌شود، كنترل و پيش‌رانش وسيله را براي نگه‌داشتن در ايستگاه هوايي به عهده دارد. جورج باي (George Bye)، مدير ارشد شركت باي مي‌گويد: «طبقه‌بندي جديد پهپاد موسوم به فناوري فوق‌سبك، LTA (سبك‌تر از هوا) توسط پيشرفت‌هاي علمي در زمينه مجموعه سلول‌هاي خورشيدي با لايه نازك منعطف و سبك‌وزن، فناوري پيش‌رانش الكتريكي و سازه‌هاي كامپوزيت سبك ميسر شده است. تلفيق فناوري فوق‌سبك ارتفاع بالا و آيروديناميك پيشرفته، باعث پايداري فوق‌العاده زيادي شده است. اين دو شركت هوافضايي به خودشان مي‌بالند كه در اين زمينه مبتكر هستند و از رقابت كردن بر سر تحويل اين پهپاد جديد مقرون به صرفه و با مداومت پروازي بالا لذت مي‌برند».استارلايت براي كمك به مشتري‌هاي تجاري، فدرال و ايالتي، قابليت‌هاي نظارتي در ارتفاع بالا و ارتباطات از راه دور را با قيمتي بسيار كمتر از سيستم‌هاي فضايي ارائه مي‌كند. استارلايت تركيبي يكتا از يك بالن سبك‌تر از هوا و يك وسيله هوافضايي خورشيدي براي محافظت و بازگرداندن اجزا به زمين است. در فاز 3 از برنامه طراحي، عمليات مونتاژ مرحله دوم نمونه آزمايشي تكميل شده و مرحله دوم از بدنه كشتي هوايي آماده پرواز است.كاربردهاي نظامي بالقوه اين سيستم شامل گشت‌زني و مرزباني، عمليات شناسايي از طريق بصري و دمايي و همچنين كنترل هوايي مستقيم است. علاوه بر اين، كاربردهاي غيرنظامي بالقوه نيز شامل كنترل ترافيك، بازرسي خطوط لوله‌كشي و خطوط جريان برق، كنترل اجراي قوانين هوايي، كشف آتش در جنگل و عكاسي هوايي است.شركت GNSS يك شعبه اصلي سازمان كلرادو اسپرينگز (Colorado Springs) است كه محصولاتش روي سيستم‌هاي هوافضايي بدون سرنشين با فناوري فوق‌سبك تمركز يافته است. شركت GNSS با همكاري شركت بالادست خود در زمينه ساخت هواپيماهاي فوق‌‌سبك فعاليت مي‌كند تا بتواند ارتباطات مخابراتي وسيع، پهناي باند وسيع و حسگرهايي را براي تامين نيازهاي مشتريان تجاري و نظامي فراهم كند. با فراهم كردن اين امكانات، ارتباطات شبكه‌اي و ارزيابي اطلاعات حياتي ميسر خواهد شد.شركت Bye نيز دامنه گسترده‌اي از سرويس‌هاي پشتيباني هوافضايي را توسط شركاي كمكي خود فراهم مي‌كند. اين شركت با شركت GNSS همكاري مي‌كند تا از طراحي و ساخت كشتي‌هاي هوايي جايگزين پشتيباني كند.

 



تاريخ : سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

طبق آمارها، سوانح آموزش‌هاي هوايي كه روزگاري رقم قابل توجهي را به خود اختصاص مي‌دادند با ورود شبيه‌سازهاي پرواز و حذف آموزش با هواپيماهاي واقعي از سوي شركت‌هاي هواپيمايي كمتر شده و ديگر شاهد بروز اين حوادث نيستيم. امروزه استفاده از چنين شبيه‌سازهايي براي آموزش خلبانان، اجباري است و بخشي از استاندارد را تشكيل مي‌دهد. دكتر ايرج ابراهيمي، مدير شركت فناوري هوايي شاهين، طراح و سازنده شبيه‌ساز پرواز ايراني است كه سال‌ها در اين زمينه كار تحقيقاتي و اجرايي داشته و با پافشاري بر ايده خود موجب بومي شدن اين طرح شده و نياز كشور را از غير بي‌نياز كرده است. روزنامه جام‌جم كه به مناسبت سال حمايت از كار و سرمايه ايراني به دنبال شركت‌هاي دانش‌بنيان است، با دكتر ايرج ابراهيمي مديرعامل شركت فناوري هوايي شاهين درباره مشكلات و لذت‌هاي كسب و كار دانش‌بنيان به گفت‌وگو پرداخت كه در ادامه خواهيد خواند.

 

به عنوان كسي كه بيش از 15 سال در عرصه توليد ثروت از علم و دانش به فعاليت پرداخته‌ايد، به نظر شما علم بهتر است يا ثروت؟

به نظر من علمي خوب است كه به ثروت بينجامد يعني علمي كه حاصلي نداشته باشد و به درد نخورد و مشكل كسي را حل نكند، خاصيتي نخواهد داشت. علمي خوب است كه بتواند در خدمت مردم باشد و گرهي از مشكلات مردم را بگشايد و مردم به خاطر آن فناوري، پول خرج كنند.

قطعا هنگامي كه شما كارتان را شروع كرديد، مقدار زيادي از سرمايه خود را در اين راه خرج كرده‌ايد، چرا آن زمان به فكر واردات كالا يا توليد يك محصول ساده مثلا پفك نمكي نيفتاديد و سختي و مشقت اين كار بزرگ علمي را به دوش كشيديد؟

2 نفر را با يك شرايط در نظر بگيريد كه 2 راه متفاوتي را در پيش مي‌گيرند. يكي وارد دانشگاه و كارهاي پژوهشي و ديگري به محض دريافت ديپلم وارد بازار كسب و كار مي‌شود. فردي كه وارد دانشگاه مي‌شود و مهارت لازم را پيدا مي‌كند يك ديني را نسبت به پدر، مادر، جامعه و كشورش احساس مي‌كند و متعهدتر خواهد بود. اين فرد براي اداي اين دين گاهي مجبور است براي خود و خانواده‌اش كم و كاستي بگذارد تا اين كه محصولي يا ايده‌اي را عملي كند. گاهي ممكن است برخي اوقات فشارهاي روحي و گوشه و كنايه‌هاي بسياري، اين افراد را دلسرد و خسته كند و موجب شود كه آنان كار خود را رها كنند و به سوي كسب و تجارت و اشتغال‌هاي كاذب روي بياورند. منتها اين نوع كسب و كارها اغلب دچار بحران‌ها و افت و خيز‌هاي زيادي مي‌شوند و با كم و زياد شدن ارز پايداري خوبي نخواهند داشت، اما افرادي كه تخصصي‌تر عمل مي‌كنند در بازار پايدارتر خواهند بود و كمتر دچار افت‌و‌خيز مي‌شوند چون اين حرفه در بازار كم است و كسي براي بالا بردن سود محصولش بازار را دچار تغيير و تحول نمي‌كند. محصول ما نيز از اين نوع است و هيچ گونه وابستگي با بنزين و قطعات يدكي وارداتي ندارد و با افزايش و كاهش ارز دچار مشكل نمي‌شود.

شايد براي خيلي از جوانان كه مي‌خواهند براي مقاطع مهندسي، دكترا درس بخوانند و حتي افرادي كه وارد كسب و كار شوند، دانستن اين كه شركت فناوري هوايي شاهين چطور كارش را شروع كرده است و براي رسيدن به جايگاه فعلي‌اش با چه مشكلاتي مواجه بوده، جالب باشد، مي‌شود لطفا داستان خود را تعريف كنيد؟

اغلب به دانشجويان و فرزندانم مي‌گويم كه فقط به فكر استخدام و كار كارمندي نباشند. اگر در جايي هم استخدام مي‌شوند حتما در برنامه‌شان نيازهاي جامعه را مدنظر بگيرند تا در رفع آن سهيم باشند و در كنار كار خود، روي ايده‌هاي خود هم وقت بگذارند و آن طرح را عملي كنند. آنان مي‌توانند به محض اين كه طرحشان با موفقيت انجام شد و به سود رسيد، كار خود را رها و براي خود كار مستقلي را شروع كنند. اين افراد علاوه بر اين كه تجربه و دانش كسب مي‌كنند، مي‌توانند نيازهاي ساير شركت‌ها را نيز برطرف كنند و هسته تخصصي در داخل كشور تشكيل دهند كه محور آن خود متخصص شود. همين طور آن متخصص مي‌تواند محصول خود را نسل به نسل بگرداند تا اين كه طي 100 سال آينده گفته شود كه چنين شركتي بنيانگذار اين طرح بوده تا به اين طريق همه به آن شركت مراجعه كنند. من نيز زماني كه قصد عملي شدن اولين ايده‌ام كه سيستم كنترل چراغ‌هاي راهنمايي و رانندگي بود را داشتم ابتدا در سطح جامعه نيازسنجي كردم. در زمان انقلاب اين سيستم توسط شركت آلماني زيمنس وارد ايران مي‌شد. پس توليد چنين سيستمی در كشور نياز بود. هنگامي كه من اين محصول را با كيفيت بالاتر و ارزان‌تر از شركت آلماني ساختم و به راهنمايي و رانندگي تحويل دادم به شرطي اين محصول خريداري مي‌شد كه يك ماه پس از مصرف خراب نشود. اين محصول 6 ماه تست شد و پس از آن تمام محصولات من خريداري شد، حتي به شهرهاي دور هم انتقال پيدا كرد. بعد از اين كه اين محصول نشر پيدا كرد از اين كار بيرون آمدم و شاگردان و ديگر همكارانم اين ايده را دنبال كردند. پس از آن بار ديگر در سطح جامعه نيازسنجي كردم و دريافتم كه سالانه ميليون‌ها دلار هزينه و ارز به خاطر طرح شبيه‌ساز پرواز از كشور خارج مي‌شود و چنانچه اين سيستم در كشور نباشد تمام بار آموزشي روي هواپيما‌هاي اصلي مي‌افتد و به خاطر اين كه هواپيما‌ها نياز به سوخت دارند و از خارج وارد مي‌شوند و قطعات آن مستهلك خواهد شد، مرا به اين فكر وا داشت تا به سراغ عملي شدن اين ايده بروم.

اصولا چه تفاوتي بين آموزش خلبانان در شبيه‌سازهاي هواپيما با هواپيماهاي اصلي احساس مي‌شود؟

در واقع خيلي از خلبان‌ها براي اين كه گواهينامه و امتياز پرواز را بگيرند بايد اين دوره‌ها را بگذرانند تا اين دوره‌ها جزو سوابق پروازشان درج شود. وقتي خلبانان با هواپيماي اصلي براي تمرين و آموزش مي‌روند بايد به محوطه‌هاي خلوتي بروند، اما اگر شرايطي اضطراري براي آنان پيش بيايد كه مجبور شوند در فرودگاه شلوغي فرود بيايند، با مشكلاتي مواجه خواهند شد، اما در اين سيستم شبيه‌ساز خلبانان مي‌توانند حتي شرايط اضطراري را نيز تمرين كنند.

چه ويژگي‌هايي در ساخت شبيه‌ساز پرواز بود كه شما را به اين سمت گرايش داد 2 سال براي اين طرح سرمايه‌گذاري كنيد تا الان به مرحله بهره‌برداري برسيد؟

شايد انجام كار دانش‌بنيان و اثربخشي آن زمان بر باشد، اما اگر متخصصي به سمت محصولي گرايش پيدا كند كه كاذب نباشد و موردنياز جامعه باشد و روي اين دانش سرمايه‌گذاري كند، قطعا در درازمدت بيش از سرمايه‌گذاري كه انجام داده است، به سود خواهد رسيد. زماني كه اين شبيه‌ساز ساخته شد، 150 ميليون تومان به فروش رفت در صورتي كه مشابه خارجي آن 450 ميليون تومان بود. در همان فروش اول ما توانستيم مقدار زيادي به سود برسيم و به مراتب در فروش دوم و سوم سودي بيش از 50 درصد نصيبمان شد. در ضمن ارزش افزوده اين طرح نيز زياد خواهد بود يعني ما با در آمد خود، در اين شرايط بحراني دچار مشكل اقتصادي نخواهيم شد كه قرض يا وامي دريافت كنيم.

سازنده‌هاي شبيه‌سازهاي پرواز بايد چه مولفه‌هايي را رعايت كنند؟

سازنده بايد مطابق با معيارها و استاندارد‌هاي جهاني اين چنين شبيه‌سازهايي را بسازد، يعني بايد تمام اطلاعات، استارت موتور، چك‌كردن كارها، بلندشدن و اوجگيري و كم‌كردن ارتفاع پرواز شبيه‌ساز با عملكرد هواپيماي واقعي مطابقت داشته باشد. اين چنين است كه سازمان هواپيمايي كشور براي ساخت چنين شبيه‌سازهايي گواهي استاندارد صادر مي‌كند. در واقع رعايت چنين استانداردهايي است كه وجه تمايز آن با شبيه‌سازهاي تفريحي و گيم مي‌شود. معمولا در بازي‌هاي تفريحي خلبان فقط دسته‌ها را مي‌گيرد و پاسخي دريافت مي‌كند، اما در اين شبيه‌ساز خلبان تمام شرايط دشوار پرواز را درك مي‌كند.

صحبت از شبيه‌ساز‌هاي تفريحي كرديد، شايد ايده شما بتواند يك كسب و كار شبيه‌سازي تفريحي را هم ايجاد كند، تا به حال به اين موضوع فكر كرده‌ايد؟

در حال حاضر يك نيازي در بازار براي شبيه‌سازها در تمام سطوح و رشته‌ها براي جوانان احساس مي‌شود. شبيه‌سازي تفريحي و گيم نيز بازار و جايگاه خود را دارد و مي‌تواند سهم عمده‌اي در آموزش و ترويج اين دانش در بين جوانان داشته باشد. متاسفانه هم‌اكنون جاي خالي اين شبيه‌سازهاي تفريحي در بسياري از شهرها و روستاهاي كشورمان احساس مي‌شود. چنانچه اين شبيه‌سازها به توليد انبوه برسند، علاوه بر اين‌ كه مي‌توانند باعث افزايش مهارت و اعتماد به نفس كودكان و نوجوانان بشود، موجب اشتغال‌زايي و ترغيب بيشتر جوانان به آموختن اين دانش هم خواهد شد. شركت فناوري هوايي شاهين هم توليد چنين شبيه‌سازهايي را در برنامه كاري‌اش داشت، اما به دليل تحريم‌ها و اولويت‌هاي اجرايي و خطرهاي احتمالي براي آموزش خلبانان بيشترين نيروي كاري خود را روي ساخت شبيه‌ساز فوكر100 و ايرباس گذاشته است.

شبيه‌ساز پرواز

شبيه‌ساز يك هواپيماي ثابت بوده كه با مدل‌هاي رياضي طراحي‌شده و داراي تجهيزات سخت‌افزاري مانند چند كامپيوتر، نمايشگر، نشانگرهاي مختلف، دسته، يوك (فرمان هواپيما)، پدال، تراتل (دسته گاز هواپيما) است تا هنگامي كه خلبان پشت آن سيستم مي‌نشيند تمام شرايط پرواز واقعي براي او شبيه‌سازي شود.در اين روش ازچند كامپيوتر صنعتي متداول بازار استفاده شده است كه براي هر يك از اين كامپيوتر‌ها وظايف و كارهايي تعريف شده است. مثلا شبيه‌سازي آلات دقيق به يك كامپيوتر، دريافت و تفسير اطلاعات به صورت ديجيتال به يك كامپيوتر و همچنين نشان دادن نماي حركت بيروني مانند پستي و بلندي‌ها و موانع نيز به كامپيوتر ديگري داده مي‌شود.تمام اين مدل‌سازي‌ها به يك شبكه مادر متصل مي‌شود. هسته مركزي اين شبيه‌ساز، كامپيوتري است كه مي‌تواند معادلات رياضي را حل كند بنابراين مهم‌ترين كاربراي طراحي چنين ايده‌اي تهيه مدل رياضي صحيحي است زيرا اگر نقصي در مدل رياضي وجود داشته باشد، كامپيوتر نمي‌تواند آن شبيه‌سازي را به خوبي به انجام برساند.

 



تاريخ : سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

9-266.jpg

تيمي از دانشمندان اروپايي در حال طراحي نوعي بيني حساس براي كشف انواع مختلف بوها هستند. بيني‌هاي مصنوعي تاكنون براي شناسايي بيماري‌هاي مختلف از جمله بيماري‌هاي گوش، بيني، گلو، سرطان ريه، عفونت دستگاه ادراري، سل و هيلوباكترپيلوري مورد استفاده قرار مي‌گرفته است. اين فناوري همچنين براي استفاده در نظارت مداوم بر مراحل مختلف بيماري‌ها كارآمد است.هم اكنون تيمي چندرشته‌يي تحقيقاتي در اروپا در حال طراحي يك نوع وسيله حساس و گزينشگر هستند كه قادر است انواع مختلف بوها را كشف كرده و تشخيص دهد.اين سيستم بر الكترودهاي عامل‌دار شده متصل به گيرنده‌‌هاي حس بويايي كه قادر به ارسال سيگنال‌هاي الكتريكي ريز هستند، متكي است. اين سيگنال‌ها به طور پيوسته كشف و تقويت مي‌شوند.چالش پيش روي دانشمندان طراحي تمامي آرايه‌هاي جديد گيرنده‌هاي بويايي است كه قادر به پردازش بوهاي مختلف براي بيماري‌هاي متفاوت باشند.كابردهاي اين فناوري فراوان بوده و براي نمونه سرطان پروستات از طريق تحليل نمونه‌هاي ادرار قابل شناسايي خواهد بود.محققان اين پروژه،با هدف طراحي بيني‌هايي كه عملكرد بالاتري نسبت به فناوري حس بويايي حاضر داشته باشند، هوش مصنوعي را با فناوري‌هاي حسگر تركيب كردند.همچنين تيم ديگري متشكل از محققان دانشگاه وارويك انگليس موفق به طراحي نوعي بيني الكترونيكي حسگر تركيبات ارگانيك فرار از ادرار شدند. هدف آن‌ها جدا كردن بيماران مبتلا به ديابت‌ها، بيماري التهاب روده و نظارت بر مراحل بيماري آن‌ها عنوان شده است.بيني‌هاي مصنوعي ابزار تشخيص سريع و غيرتهاجمي پزشكي هستند كه امكان غربالگري سريع بيماري‌ها و ايجاد تحول در فرايند تشخيص آن‌‌ها را فراهم مي‌كنند.



تاريخ : دو شنبه 22 خرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

جنگل جدید مصنوعی سنگاپور علاوه بر داشتن گیاهان گرمسیری، سرخسهای بالارونده و منظره ای جذاب، در کنار آب قرار دارد و دربرگیرنده نخستین درختان مکانیکی جذب انرژی خورشیدی است که 50 متر ارتفاع دارند.

 این جنگل دارای 18 ابر درخت مصنوعی است که انرژی خورشید جذب می کنند و چون صفحات خورشیدی و مجرای تخلیه هوا برای محفظه های مجاور و جمع کردن آب باران عمل می کند.11 درخت این جنگل به منظور ایجاد نیروی برق با صفحات فوتو ولتائیک مجهز شده که نور خورشید را به برق تبدیل کند، عملکردی که می تواند فناوری نور و آب رسانی کمکی را در منطقه حفاظت شده فراهم کند.

 

ورود به قسمت اعظم این پارک یک کیلومتری آزاد است و فضای بزرگی برای بازدیدکنندگان تا دو ساعت پس از نیمه شب درنظر گرفته شده است

در مقایسه با محیط زیست شهری پر از آسمان خراش ها و ساختمان های بلند سنگاپور، این باغ بخشی از استراتژی کلی دولت این کشور برای تبدیل سنگاپور به "شهری در یک باغ است"

براساس گزارش تی جی دیلی، ارتفاع این درختها بین 25 تا 50 متر متغیر است و هرکدام از آنها گلها و گیاهان مختلف گرمسیری را به نمایش گذاشته اند که از روی بدنه فلزی آنها بالا رفته است.این درختان همچنین تقلیدی از همتایان خود در جذب و انتشار گرما هستند و برای افرادی که وارد جنگل می شوند سایه مورد نیاز را در گرمای هوای سنگاپور تأمین می کنند. 

پلهای هوایی این باغ به بازدید کنندگان این امکان را می دهد که فضای سبز را از ارتفاع تماشا کنند

این کشور امیدوار است با توسعه این پارک به عنوان یک نقطه اکو- توریسم دیگر به جای ایجاد یک مرکز خرید تعهد خود را به ثبات پذیری نشان داده و همچنین گلها و گیاهان زیبایی را از سراسر جهان به نمایش بگذارد.قرار است این پارک که وسعت آن یک کیلومتر مربع است به طور رسمی روز 29 ژوئن ( 9 تیرماه) افتتاح شود. کار ساخت این باغ هفت سال به طول انجامیده است.در مقایسه با محیط زیست شهری پر از آسمان خراش ها و ساختمان های بلند سنگاپور، این باغ بخشی از استراتژی کلی دولت این کشور برای تبدیل سنگاپور به "شهری در یک باغ است."

انرژی خورشیدی جمع شده طی روز از طریق این ابردرختان شب هنگام انرژی برق و نورهای باغ را تأمین می کند



تاريخ : دو شنبه 22 خرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

sciencedaily-25.jpg

رايانه‌هاي كوانتومي به دستگاه‌هايي گفته مي‌شود كه قادر به فعاليت در سرعت بسيار بالاتر از سريع‌ترين ابررايانه‌هاي جهان هستند و اكنون يك تيم تحقيقاتي با همكاري يك دانشمند ايراني در تلاش براي برداشتن گامي رو به جلو در جهت واقعيت بخشيدن به اين مفهوم هستند. دكتر كاميار سعيدي با همكاري مايك دوالت از دانشگاه سيمون فريزر با استفاده از خواص منحصربفرد سيليكون كاملا غني و خالص شده قصد دارند مفهوم بسيار قابل توجه رايانه كوانتومي را كه فيزيكدانان از مدتها پيش به دنبال عيني كردن آن از حالت نظري هستند، ايجاد كنند.در حال حاضر چند رايانه كوانتومي پايه به وجود آمده اما هنوز كسي موفق به ايجاد يك نمونه عملي آن نشده است.چنين رايانه‌هايي با استفاده از خواص عجيب زيراتمي به جمع‌آوري نيروي ذرات اتمي و زيراتمي مانند يونها، فوتوها و الكترون‌ها براي عملكرد حافظه و وظايف پردازشي مي‌پردازند.آنچه سعيدي و ديگر محققان در دانشگاه آكسفورد و آلمان دريافته‌اند اين است كه سيليكون ويژه اين محققان به فرايندهايي براي جايگيري و قابل مشاهده شدن آنها در يك حالت جامد اجازه داده كه دانشمندان تصور مي‌كردند به يك خلأ تقريبا كامل نياز دارد.اين محققان با استفاده از اين سيليكون 28 توانستند زماني را كه دانشمندان قادر به كار، مشاهده و سنجش فرايندها هستند، از ظرف چند ثانيه تا سه دقيقه بسط دهند.محققان اين دستاورد را يك ركورد در سيستمهاي حالت جامد خوانده‌اند كه تا چند سال پيش ناممكن بنظر مي‌رسيد و اكنون مي‌تواند مسيرهاي جديدي از كاربرد نيمه‌رساناهاي حالت جامد مانند سيليكون را به عنوان پايه‌اي براي محاسبات كوانتومي ارائه دهد.اين در حاليست كه به گفته آنها هنوز راه زيادي تا دستيابي به يك رايانه كوانتومي كاربردي وجود دارد.اين رايانه‌ها تمام درك كنوني انسان را از محاسبات به چالش مي‌كشند. رايانه‌هاي امروزي به پردازش بيت‌هاي اطلاعات مي‌پردازند كه واحد اساسي اطلاعات بر پايه صفر يا يك است. اما در رايانه كوانتومي،‌اطلاعات به شكل كيوبيت بوده كه در دو حالت صفر و يك بطور همزمان وجود دارند.



تاريخ : دو شنبه 22 خرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 ... 3263 3264 3265 3266 3267 ... 3356 صفحه بعد