با شکست انحصار «شل» و سد تحریم‌ها فناوری ایرانی «شیرین‌سازی گاز» محققان صنعت نفت رونمایی شد
1409576282135_Mohsen esmaielzadeh-11.jpg

فناوری ایرانی «شیرین‌سازی گاز» با عنوان «پارسیسول» که با تلاش محققان صنعت نفت و با همکاری شرکت ملی گاز ایران بومی‌سازی شده است صبح امروز در پژوهشگاه صنعت نفت رونمایی شد.

 

ایران، دارای دومین ذخایر گاز طبیعی در جهان است که برای بهره‌برداری از این سرمایه ملی نیاز به پالایش است. از این رو یکی از واحدهای اصلی و مهم در پالایشگاه‌های گاز، واحدهای شیرین‌سازی است که به طور عموم از حلال‌های آمینی استفاده می‌کند.

 

استفاده از حلال‌هایی با راندمان بالاتر، مصرف انرژی کمتر و مشکلات عملیاتی کمتر همواره از دغدغه‌های صاحبان صنایع پالایشی بوده است.

 

در این راستا شرکتهای بزرگ نفتی در دنیا اقدام به تهیه و توسعه حلال‌های فرموله شده کرده‌اند تا بتوانند به این هدف نائل شوند.

 

پژوهشگاه صنعت نفت نیز با حمایت مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز اقدام به تدوین طرحی برای تهیه دانش فنی و ایجاد‌ زیرساخت‌های تحقیقاتی در زمینه شیرین‌سازی گاز کرد.

 

فرآیند شیرین‌سازی گاز توسط حلال‌های عمومی در کلیه صنایع مرتبط با نفت اعم از پالایشگاه‌های گاز، نفت و مجتمع‌های پتروشیمی مورد استفاده قرار می‌گیرد. با بومی سازی فناوری شیرین‌سازی گاز(پارسیسول) نیاز همه پالایشگاه‌های نفت، گاز و مجتمع‌های پتروشیمی جدید برای خرید لیسانس خارجی رفع خواهد شد.

 

حلال پارسیسول بر پایه آمین از دستاوردهای نوین پژوهشگاه صنعت نفت است که در این راستا زیرساخت‌های مناسب برای توسعه محلول‌های آمین فرموله شده توسعه داده شده است.

 

طراحی و ساخت واحدهای جدید شیرین سازی گاز و همچنین مدیریت حلال‌های مصرفی موجب جلوگیری از خروج ارز شده است به گونه‌ای که در سال گذشته بیش از 6 میلیارد ریال صرفه‌جویی در هزینه آنالیز آمین از محل این طرح عاید صنعت نفت شده است. این محققان با بومی سازی فناوری شیرین‌سازی گاز موفق به طراحی و فرموله کردن حلال پارسیسول برای حفر گازهای اسیدی بر اساس شرایط گاز خوراک شده‌اند. تا کنون لیسانس واحدهای شیرین سازی کشور از خارج خریداری شده است که به دلیل تحریم ساخت واحدهای جدید در این زمینه با مشکلاتی همراه است ولی با بومی‌سازی دانش فنی این فرآیند و انجام آ‌نالیز‌های کمی و کیفی در داخل کشور صرفه‌جویی زیادی صورت گرفته است. به گونه‌ای که با تلاش چند ساله انحصار کمپانی‌های شل شکسته شده و طی دو سال اخیر با عرضه این فناوری از خروج میلیاردها تومان ارز از کشور جلوگیری شده است.

 

 

حذف ترکیبات گوگردی از خاک، رساندن مشخصات گاز به استاندارد خط لوله، عدم تولید کف، مصرف حداقلی انرژی، ظرفیت بسیار بالای جذب برای گازهای اسیدی، جذب گازهای گلخانه‌ای در سطح بین‌المللی و تست و تحویل حلال‌ها به صنایع تصفیه گاز اعم از پالایش گاز و پتروشیمی بدون نیاز به کمپانی‌های خارجی از مزیت‌های این طرح است.

 

این طرح با حمایت مدیریت و پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز به عنوان کارفرما در پژوهشگاه صنعت نفت اجرایی شده است و حلال پارسیسول از ابتدای زمستان سال جاری در پالایشگاه مسجد سلیمان در حال تست در مقیاس صنعتی است. مصرف سالانه این حلال در کشور بیش از 10 هزار تن است.





تاريخ : چهار شنبه 6 اسفند 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |