معاون فناوری فضایی سازمان فضایی ایران با اشاره به وضعیت 8 ماهواره بومی کشور گفت: ماهواره «مصباح» که با همکاری ایران و ایتالیا طراحی و ساخته شده است، آماده پرتاب است؛ ضمن انکه ماهواره «ناهید» نیز مراحل نهایی ساخت خود را طی میکند و در سال جاری پرتاب میشود.
دکتر جعفر روشنیان در دوره آموزشی «طراحی ماموریت و برنامهریزی پروژه ماهواره کوچک دانشجویی» که صبح امروز در هتل پارسیان آزادی برگزار شد، با اشاره به فعالیتهای سازمان فضایی آسیا و اقیانوسیه (اپسکو) افزود: این سازمان بر روی پروژههای ماهوارههای میکرویی و مکعبی ماموریتهایی را تعریف کرده است و کشورهای عضو آن نیز در این پروژهها مشارکت دارند.
وی با اشاره به جزئیات این پروژهها خاطرنشان کرد: ماهوارههای میکروبی دارای یک کمیته راهبری متشکل از کشور های چین، ایران و پاکستان است و پروژههای این حوزه توسط این سه کشور هدایت میشود.
روشنیان، ماموریت این نوع ماهوارهها را کنترل ترافیک شناسایی و سنجشی دانست و ادامه داد: در پروژههای مکعبی نیز با راهنمایی کشور چین پروژههایی تعریف شده است. ماموریت این نوع ماهوارهها کنترل ترافیک و اندازهگیری تشعشع است.
روشنیان به اشاره به فعالیتهای سازمان فضایی ایران ادامه داد: این سازمان با استفاده از توانمندیهای اپسکو در تلاش است تا دانشگاهها و مراکز پژوهشی فعال را وارد پروژههای بینالمللی فضایی کند که در این زمینه چهار دانشگاه و پژوهشگاه آمادگی خود را اعلام کردهاند.
معاون فناوری فضایی سازمان فضایی ایران دانشگاههای امیرکبیر، علم وصنعت، خواجه نصیر و پژوهشگاه هوافضا را از جمله مواردی دانست که آمادگی خود را برای مشارکت در پروژههای اپسکو اعلام کردهاند.
وی ادامه داد: این دانشگاهها و پژوهشگاه نیز پروپوزالهای خود را در حوزه زیرسیستم ماهواره، کنترل درجه حرارت و سیستمهای IPS آماده کردهاند که این پروپزالها به اپسکو ارائه خواهد شد.
روشنیان همچنین به بیان پروژههای در دستور کار سازمان فضایی اشاره کرد و گفت: طراحی و ساخت ماهوارههای «رصد»، «نوید»، «ظفر»، «دوستی» و «آتست» از جمله پروژههای در دستور کار این سازمان است.
وی ماهواره «رصد» را دارای وزن 16 کیلوگرم و طول عمر 18 روز دانست که در سال 2011 پرتاب شده است و اضافه کرد: ماهواره «نوید» با وزن 50 کیلو از سوی دانشگاه علم و صنعت طراحی و ساخته شد و در سال 2012 نیز پرتاب شد.
روشنیان ماهواره 50 کیلویی «تدبیر» را آماده پرتاب دانست و افزود: ماهواره «دوستی» نیز با وزن 50 کیلوگرم از سوی دانشگاه شریف طراحی و ساخته شده است. این ماهواره که دارای رزولوشین بیش از 30 متر است، در سال جاری پرتاب میشود.
معاون فناوری فضایی سازمان فضایی ماهواره «آتست» را از جمله ماهوارههای طراحی شده در دانشگاه امیر کبیر دانست که مراحل نهایی ساخت در حال انجام است و در سال جاری نیز پرتاب میشود.
روشنیان با اشاره به طراحی و ساخت ماهواره «ظفر» خاطرنشان کرد: این ماهواره از سوی دانشگاه علم و صنعت با وزن 100 کیلو ساخته شده است.
وی با تاکید بر اینکه ماهوارههای دیگری در پژوهشگاه فضایی در حال ساخت است، اظهار کرد: ماهوارههای «مصباح» و «ناهید» از جمله پروژههای سازمان فضایی است، ماهواره «مصباح» بعد از اجرا در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران به سازمان فضایی ایران منتقل شد و در حال حاضر این ماهواره با همکاری کشور ایتالیا با وزن 75 کیلوگرم آماده پرتاب است.
به گفته وی، مراحل نهایی ماهواره «ناهید» نیز در حال طی شدن است و تا چند ماه آینده در نوبت پرتاب قرار میگیرد.
روشنیان با تاکید بر اینکه در مرکز فضایی ماهدشت سازمان فضایی زیر ساختهای خوبی در حال توسعه است، ادامه داد: در این مرکز امکان دریافت تصاویر ماهوارهای وجود دارد، ضمن آنکه رصدخانه این مرکز نیز با انتقال تلسکوب اپسکو به آن توسعه مییابد.
روشنیان مانیتور ماهواره از طریق ماهواره «آتست»، راهاندازی آزمایشگاه ملی سنجش از راه دور، ارتقای آنتن 10 متری ماهدشت و راهاندازی مرکز تجمیع تست ماهوارهها را از دیگر امکانات مرکز ماهدشت نام برد و ادامه داد: مرکز تجمیع و تست ماهواره که اخیرا به بهره برداری رسیده است، امکان تست ماهوارهها را در کشور فراهم میکند.
به گفته معاون فناوری فضایی سازمان فضایی، آزمایشگاه ارتعاشات و شوک، تست سیستمهای مخابراتی، تست اپتیکی، کنترل وضعیت مودال از دیگر امکانات مرکز ماهدشت فضایی به شمار میرود.
وی همچنین به برگزاری مسابقه ماهوارهای دانشجویی اشاره کرد و در این باره توضیح داد: ماهواره مکعبی دانشجویی در راستای پروژه ماهواره مکعبی سازمان فضایی آسیا و اقیانوسیه بوده است و هدف ما از برگزاری این مسابقه آمادهسازی دانشجویان برای مشارکت در پروژههای بزرگ آینده است.
به گفته وی، مشخصات فنی ماهواره مکعبی سازمان فضایی با ماهوارههای مکعبی سازمان اپسکو نزدیک است و در حال حاضر 20 تیم از دانشگاههای کشور برای حضور در آن اعلام امادگی کردهاند.
.: Weblog Themes By Pichak :.