زمین با سرعتی باورنکردنی به دور خود در حرکت است، در این صورت عقل حکم میکند اگر فردی با هواپیما در مسیر خلاف جهت چرخش زمین پرواز کند باید زودتر از معمول به مقصدش برسد، زیرا مقصد با سرعت درحال نزدیک شدن به فرد است.
براساس گزارش ساينس الرت(sciencealert)، اگر مقصد سفر به سوی فرد حركت كند، به نظر می آيد مسافر سريعتر از زمان معمول به آن خواهدرسيد، اما واقعيت اينگونه نيست.
زمين با سرعتی برابر ۱۱۸۰ كيلومتر بر ساعت در جهت شرق به دور خود در گردش است، و فردی در يك هواپيما به سمت مقصدی در جهت غرب در پرواز است، در اين صورت با درنظر گرفتن اين موضوع كه مقصد با سرعت درحال نزديك شدن به سوی هواپيما است، اين فرد نبايد سريعتر از معمول به مقصدش برسد؟ پاسخ كوتاه به اين پرسش خير است.
در اين شرايط فرد زودتر از معمول به مقصد نخواهد رسيد زيرا هواپيما تحت تاثير فرايد چرخش زمين قرار میگيرد و اين به آن معنی است كه درحالیكه مقصد به سوی هواپيما در چرخش است،هواپيما از مقصد فاصله میگيرد.
اگرچه زمين در خط استوا با سرعتی برابر ۱۶۷۰ كيلومتر بر ساعت در جهت شرق در چرخش است، سطح زمين و هرآنچه روی آن و اطراف آن قرار دارد در مناطق شمالیتر يا جنوبیتر نسبت به خط استوا با سرعتی كمتر، برابر ۱۱۸۰ كيلومتر بر ساعت در چرخش هستند. حتی هوايی كه زمين را دربر گرفته نيز با همين سرعت در جهت شرق در چرخش است. از اين رو به نظر میآيد زمانی كه هواپيمايی به سمت غرب حركت میكند، از آنجايی كه چرخش زمين به سمت شرق است، پس مقصد به سمت هواپيما در حركت است و هواپيما زودتر از حد عادی به مقصد خواهد رسيد.
با اين همه چرخش زمين همه آنچه در اطرافش قرار دارد را نيز تحتالشعاع خود قرار میدهد، يعنی زمين به همراه همه آنچه در سطح و در هوای اطراف آن وجود دارند، به سمت شرق در حركت است و هواپيمای درحال پرواز در آسمان نيز از اين امر مستثنی نيست. اين به آن معنی است كه هواپيمايی كه با سرعت ۱۶۰ كيلومتر بر ساعت روی خط استوا به سمت شرق در حركت است، درواقع سرعتی برابر ۱۸۳۰ كيلومتر بر ساعت دارد: ۱۶۷۰+۱۶۰. اما زمانی كه هواپيما با سرعت ۱۶۰ كيلومتر بر ساعت در خلاف جهت چرخش زمين در حركت باشد، سرعتش از سرعت چرخش زمين كاسته خواهد شد: ۱۶۷۰-۱۶۰.
در حقيقت زمانی كه درحال پرواز به سوی غرب هستيد، بهصورت همزمان با سرعتی كمتر از سرعت زمين به سمت شرق در چرخش هستيد. اين شرايط تنها زمانی تغيير پيدا میكند كه هواپيما در فاصلهای نزديک، تقريبا ۱۰ كيلومتری از قطبها باشد، در اين صورت حركت به سمت غرب فرد را دقيقا به غرب خواهد برد.
از اينرو است كه طول پرواز رفت و برگشت به يك مقصد معمولا با يكديگر متفاوت است. جريانهای شديد بادی در اتمسفر زمين نيز كه خود تحت تاثير مدور بودن زمين و چرخش آن قرار دارند، بر زمان طول پرواز هواپيماها تاثير گذارند.
.: Weblog Themes By Pichak :.