سازمان دارپا با استفاده از لنزهای پلاستیکی تاشو به دنبال ایجاد تحولی مهم در ساخت تلسکوپهای فضایی است.
این طرح بخشی از برنامه MOIRE سازمان پروژههای تحقیقاتی پیشرفتهٔ دفاعی (دارپا) است که هدف آن جایگزینکردن لنزهای شیشهای معمولی با غشاهای پلیمری سبکوزنی است که روزی امکان ساخت تلسکوپ مدارگرد پلاستیکی تاشو با عرض 20 متر را فراهم خواهند کرد.
این تلسکوپ قادر به رصد یک سگ با اندازه متوسط بر روی زمین از فاصله 36 هزار کیلومتری خواهد بود.
دارپا هدف از به کاربردن این عدسی پلاستیکی تاشو را "شکستن سقف شیشهای" تلسکوپهای فضایی اعلام کرده است.
قرار دادن تلسکوپ در مدار زمین یکی از ابتداییترین و موفقترین اهداف عصر فضا بوده و اکتشافات اعجابانگیز ماموریتهای هابل و کپلر، نجوم را دستخوش انقلاب کردهاند؛ همچنین به زودی تلسکوپ فضایی جیمز وب هم به جمع آنها میپیوندد.
اما در این میان، تلسکوپهایی که زمین را نشانه گرفتهاند - از تلسکوپهای پیشبینی آبوهوا گرفته تا ماموریتهای شناسایی نظامی - نیز حائز اهمیت هستند.
مشکل اینجاست که چنین تلسکوپهایی بیشتر به لنزهای شیشهای و آینهها متکی هستند. این ابزارها کارآیی 90 درصد را ارائه میدهند، اما علاوه بر وزن زیاد، شیشه دارای محدودیتهای خاص خود است.
اندازه آینههای تلسکوپ بر روی زمین محدود است زیرا آنها در زیر وزن خود از شکل میافتند. در فضا این موضوع حتی مشکلسازتر است، زیرا عدسیهای ماهوارهها به سرعت به نقطهای میرسند که در آن قراردادن یک آینه بزرگتر در مدار فراتر از توان بزرگترین موشکهاست.
راهکار دارپا برای رفع این مشکل برنامه MOIRE است که مشکل شیشه را با عدسیهای ساختهشده از غشای پلیمری سبکوزن حل میکند.
این عدسیها نه تنها دارای کیفیت قابل مقایسه با شیشه هستند، بلکه همچنین تا میشوند.
برنامه MOIRE پروژهای دو مرحلهای است که هدف آن ایجاد فناوریهایی جهت قراردادن یک تسلکوپ مدارگرد با تفکیکپذیری بالا در مدار زمینایستوَر به منظور نظارت ویدیویی بلادرنگ بر زمین گزارش شده است.
غشای نوری نسبت به شیشه کمتر کارآمد است اما به دلیل وزن پایین و قابلیت تاشدن آن، میتوان اندازه تلسکوپ پلیمری مدارگرد را بدون وزن بیش از اندازه، بسیار بزرگتر کرد.
دارپا معتقد است وزن چنین تلسکوپهایی یک هفتم وزن یک نسخه آینه شیشهای است.
از موقعیت مدار زمینایستور ، سیستم جدید حدود 40 درصد سطح زمین را با تفکیکپذیری یک متر رصد کرده و ویدیوهایی را نیز با سرعت یک فریم در ثانیه تولید میکند.
.: Weblog Themes By Pichak :.